Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100910-saab-tvåskift
100910-saab-tvåskift
100910-saab-tvåskift
100910-saab-tvåskift Foto: Charlie Magee

Saab närmar sig tvåskift och ny modell

Saab Automobile kan behöva nyanställa ett par hundra personer. Inom kort ska produktionen slå över till tvåskift och för det behövs fler anställda.

Tidigare i veckan stod det klart att Saab har till och med den 20 september på sig att betala tillbaka en skuld på 111 miljoner kronor, annars går ärendet till Kronofogden. Saab anser sig dock inte ha någon skuld och nu ser vd Jan Åke Jonsson och Spyker-chefen Victor Muller allt fler pusselbitar i Saabs framtid falla på plats. Om allt går enligt planerna ska Saab tillverka 80 000 bilar nästa år och för det behövs ett andra skift i Trollhättan. Det skulle innebära att Saab behöver nyanställa minst ett par hundra fabriksarbetare, plus 50 nya tjänstemän.

– Vi måste dra igång ett andra skift. Men vi har inte bestämt om det blir sent i år eller början av nästa år, säger Jan Åke Jonsson till TT.

En ny liten Saab 92 är ett ständigt hett ämne, inte minst eftersom Saab och Spyker har gjort det tydligt att de är på jakt efter en samarbetspartner till projektet. Enligt Victor Muller är det ett högt prioriterat projekt och det har spekulerats i att han för samtal med BMW om ett plattformsutbyte. Muller har bekräftat att han diskuterar samarbete med i huvudsak tre tillverkare men han vill inte säga vilka.

Läs mer