100406-saab-nyanställer

Saab nyanställer

Snart är det dags för Saab att skruva upp takten i Trollhättan – från 28 till 39 bilar i timmen. Redan i vår behöver ett par hundra nyanställas.

Efter produktionsstoppet har Saab-fabriken i Trollhättan återigen fått snurr och nu ska takten skruvas upp ordentligt. I början tillverkades 100 bilar per dag och om några dagar fördubblas takten men det räcker inte. I juni ska Trollhättan producera 308 bilar per dag och för det behövs fler anställda.

– Vi behöver mer folk för att klara det, det rör sig om ett par hundra. Med den takten är vi nära vad ett skift klarar, säger produktionsdirektören Gunnar Brunius till TT.

Saab är ännu inte uppe i försäljningsnivåer som kräver tvåskift och det är oklart när det kan bli aktuellt. Senast Trollhättan-fabriken gick med två skift var i december 2008. De som tidigare har blivit av med sina jobb på Saab står först i tur för nyanställningarna. För ett år sedan fick 700 lämna. Drygt 150 av dem återanställdes i höstas. Men det är inte säkert att de som tidigare har arbetat på Saab får förtur.

– Förturen sträcker sig nio månader vilket gör att de som bara hade två månaders uppsägningstid redan har blivit av med förturen och fler trillar ur allt eftersom, säger Håkan Skött, IF Metallklubbens ordförande till TT.

Saab är som bekant inte längre en del av General Motors enorma organisation och det innebär att det behövs nytt folk inom finans- och försäljningsområdet. Där kan det bli aktuellt med 100-150 nyanställningar. De anställda på fabriksgolvet får dessutom nöja sig med tre veckors semester i sommar och det kan krävas övertid när produktionen av nya 9-5 kommer i gång för fullt.

Läs mer