Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101220-saab-kina-catc
101220-saab-kina-catc
101220-saab-kina-catc
101220-saab-kina-catc

Saab nyetablerar i Kina

Nu ska det nystartade Saab ta sig an världens största bilmarknad. Saab har skrivit en avsiktsförklaring med statliga CATC för import av Saab-bilar med början i juli nästa år.

Det blir inte Saab-bekantingarna Beijing Automotive (BAIC) som ska importera och distribuera Saabs bilar i Kina. Saab har i stället skrivit en avsiktsförklaring med det statliga, Pekingbaserade företaget China Automobile Trading (CATC) som ska importera bilar och reservdelar.  

Saab har inte haft någon distributör i Kina sedan Trollhättan-företaget såldes till Spyker i våras men även innan dess, då GM hade kontrollen, var det ont om Saab-bilar i Kina sedan GM beslutat att minska exporten under den värsta ekonomiska krisen 2008. Med en ny distributör och nya modeller, främst 9-5 och 9-4X räknar Saab med att komma upp i 2 000-5 000 sålda bilar årligen. Det finns som bekant även planer för lokal produktion med syfte att höja årsförsäljningen till cirka 50 000 bilar.

Ett slutligt avtal med CATC ska vara färdigt under första kvartalet nästa år och i juli ska försäljningen vara igång. Då ska det finnas omkring tio kinesiska Saab-återförsäljare. CATC har tidigare arbetat med import av bilar från bland andra, Volkswagen, Chrysler och Ford.

Saabs expansion slutar inte i Kina. För den ryska marknaden uppger man att det finns en lokal distributör som man för samtal med och hoppas vara helt överens med efter nyår. Den brasilianska marknaden kan få en distributör under nästa års första kvartal.

Läs mer