Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100927-saab bmw samarbete
100927-saab bmw samarbete
100927-saab bmw samarbete
100927-saab bmw samarbete

Saab och BMW i möjligt samarbete – Spyker bekräftar pågående samtal

För några månader sedan började ryktena om att Saab söker samarbete med BMW ta fart. Nu bekräftar Saabs ägare Spyker Cars att diskussioner just nu förs men att de ligger lågt till dess att ett avtal nåtts.

Ett samarbete mellan Saab Automobile och BMW AG kanske låter som ett drömscenario för många. Men det kanske inte behöver förbli en dröm då Saabs ägare, holländska Spyker Cars, i dag bekräftar att man just nu för diskussioner med BMW men att man inte vill lämna några som helst uppgifter om vad samarbetet ska gå ut på. Besked kommer först när ett eventuellt avtal nåtts och då förmodligen redan på onsdag. Då ska Victor Muller och Jan Åke Jonsson hålla presskonferens i Trollhättan samt även på Parissalongen dagen efter. De preciserar dock inte vad presskonferenserna ska innehålla. Victor Muller vill heller inte bekräfta någonting utöver det kortfattade pressmeddelandet om att samtal förs samtidigt som han tillägger:

– Beslut om teknikpartner är som ett äktenskap. Det är inget flirtande utan något långsiktigt, som man ska vilja ha barn med. Därför måste vi tänka oss noga för, säger han till TT och hävdar att det finns många som är intresserade av att samarbeta med Saab trots all turbulens och mångåriga ekonomiska förluster.

Innan Spyker Cars bekräftade att samtal inletts mellan Saab och BMW var det holländsk media som kommit över uppgifterna. Då har det nämnts om ett möjligt tekniksamarbete mellan de båda biltillverkarna där Saab också ska ha möjlighet att köpa delar från BMW.

När uppgifterna om att samtal inletts spred sig över världen för några timmar sedan höjdes Spyker-aktien omedelbart och hittills ligger höjningen på 66 procent. BMW:s aktie har däremot hittills sjunkit med 0,9 procent. För purfärska aktiekurser klicka på de externa länkarna nedan.

Möjligtvis kan detta letande efter samarbetspartner ligga till grund för Victor Mullers visioner om en ny Saab 92. En bil som inte ingår i Saabs framtagna affärsplan utan som är mer av ett drömprojekt. För att komma över rätt teknik till bilen utan gigantiska kostnader behövs förmodligen en partner som kan bistå med detta.

Läs mer

Externa länkar

Spykers Cars aktiekurs

BMW:s aktiekurs