080616-saab-volvo-europa
080616-saab-volvo-europa

Saab och Volvo backar i Europa

Det går dåligt för de svenska biltillverkarna. Härom veckan kom rapporter om att försäljningen rasar i USA. Nu visar nya siffror att samma nedåtgående trend märks på den europeiska bilmarknaden.

Saab och Volvo har det fortsatt tungt med nybilsförsäljningen. För båda svenskarna minskade försäljningen kraftigt i maj jämfört med samma månad förra året. Även den totala nybilsförsäljningen i Europa backade, men särskilt trögt gick det för Saab och Volvo.

Den internationella branschorganisationen Acea har redovisat försäljningen för 35 biltillverkare. För alla utom fyra var Aceas sammanställning tråkig läsning. Europamarknaden minskade med 7,8 procent jämfört med maj i fjol. Totalt såldes 1 334 081 nya bilar i maj. En förklaring till minskningen tros vara det allt högre bensinpriset. Sett över årets fem första månader ser det dock inte lika dystert ut. Hittills i år har försäljningen sjunkit med 0,7 procent jämfört med i fjol.

Värre är det däremot för Saab och Volvo. Jämfört med maj förra året minskade Saabs nybilsförsäljning med hela 19 procent. För Volvo är siffran minus 15,4 procent. Hittills i år har Saabs och Volvos försäljning minskat med 13,2 respektive 9,8 procent.

Gladare miner är det hos före detta Fordägda Jaguar vars försäljning steg med anmärkningsvärda 58,3 procent jämfört med förra året. Det borde dock ha sin enkla förklaring i att den nya XF-modellen har gjort underverk med försäljningssiffrorna, vilket även avspeglas i att Jaguar gick med vinst för första gången på två år i april tidigare i år. Bra gick det även för Ferrari, Maserati och Nissan. Nybilsförsäljningen varierade på olika håll i Europa. I Frankrike steg försäljningen med sju procent, medan den tyska och den svenska marknaden backade med 6,2 respektive 12,5 procent.

Läs mer