Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101007-volvo-saab-cab
101007-volvo-saab-cab
101007-volvo-saab-cab
101007-volvo-saab-cab

Saab och Volvo diskuterar samarbete

De två svenska biltillverkarna kan vara på väg mot ett samarbete. Talesmän för både Volvo och Saab uppger att det förs samtal om produktionssamarbete.

När krisen var som värst för de svenska biltillverkarna Saab och Volvo häromåret höjde vissa rösten och förespråkade att de två skulle gå samman. Så blev det inte men nu kommer uppgifter som tyder på att de båda svenskarna känner en viss dragningskraft mellan sig. Enligt Dagens Industri är det Saabs vd Jan Åke Jonsson driver idén om ett samarbete. Nyhetsbyrån Reuters hänvisar till en talesman för Spyker Cars som bekräftar att det förs samtal om produktionssamarbete och tillägger att andra biltillverkare också är aktuella.

Dagens Industri har talat med Volvos informationsdirektör Olle Axelsson som även han bekräftar att samarbete kan bli verklighet. Ett eventuellt samarbete skulle framförallt röra cabrioletmodeller. Volvos tillverkning av cabrioleten C70 i Uddevalla kommer att ligga nere under fem veckor i höst och Volvo har börjat se över verkligheten, vilket kan innebära att man överväger att bjuda in Saab till ett samarbete. I Uddevalla-fabriken, som drivs tillsammans med Pininfarina, är det möjligt att tillverka upp till 40 000 bilar per år men sedan toppåret 2007 då drygt 20 000 bilar såldes har försäljningen av C70 halverats. Volvo är därför intresserade av att fylla fabriken på annat sätt, enligt DI. Enligt Olle Axelsson har frågan om ett Saab-samarbete inte varit uppe på ledningsnivå med nye vd:n Stefan Jacoby är mitt uppe i en översyn av hela modellutbudet i syfte att förenkla produktionen med fler helhetslösningar.

Häromveckan blev det känt att Saab ska köpa fyrcylindriga bensinmotorer på 1,6 liter av BMW. Victor Mullers uttalande i samband med att affären offentliggjordes tyder på att det kan bli aktuellt med ett mer djupgående samarbete med BMW vad det lider.

Uppdatering

Både Saab och Volvo tonar ned gårdagens uppgifter om ett samarbete kring de båda tillverkarnas cabrioletmodeller. Volvos informationsdirektör Olle Axelson säger exempelvis att de inte stänger några dörrar för utökat samarbete med Saab men att det inte är något som diskuteras i företagets ledning ännu. I dag har de samarbete i form av Saab köper mindre tjänster, som de inte har tillgång till, av Volvo. Ett exempel är att vid lanseringen av nya 9-5 hyrde Saab Volvos provbana i Hällered.

Saabs informationschef Eric Geers säger att det inte pågår några samarbetssamtal kring deras cabrioleter. De har ju alldeles nyss fått hem produktionen av 9-3 Cabriolet till Trollhättan. Däremot gör han ingen hemlighet av att man för diskussioner med Volvo och att man kanske kan hitta samarbeten i form av transporter och särskilda utvecklingsprojekt.

Läs mer