Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
081015-volvo-saab-konkurs
081015-volvo-saab-konkurs
081015-volvo-saab-konkurs
081015-volvo-saab-konkurs

Saab och Volvo hotas av konkurser

Dåliga försäljningssiffror har slagit hårt mot bland annat Ford och GM. Senaste nytt är att ett av världens största kreditvärderingsinstitut bedömer att de båda jättarna är nära konkurs, vilket i sin tur drabbar Volvo Personvagnar och Saab Automobile.

Dagligen publicerar vi artiklar på teknikensvarld.se som handlar om den krisdrabbade bilbranschen. I dag är tyvärr inget undantag och nedanstående läsning kanske svider extra mycket i många svenska hjärtan.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s har nyligen fört upp de båda amerikanska biljättarna Ford och General Motors (GM) på en varningslista för företag med låg kreditvärdighet. Med andra ord anser kreditvärderingsinstitutet att Volvo Personvagnar och Saab Automobile kommer allt närmare att drabbas av konkurser inom de båda ägarföretagen.

Anledningen är först och främst usla försäljningssiffror, inte bara för Ford och GM, utan även för Volvo och Saab vars försäljningssiffror sjönk med 14,8 respektive 31,8 procent i Europa i september.

En konkurs skulle kunna vara förödande för Volvo eftersom ägaren Ford har pantsatt huvuddelen Volvoaktier i ett bankkonsortium.

– Risken för att företagen helt enkelt får slut på pengarna har ökat. Därför överväger vi om vi måste ta ner kreditbetyget ytterligare, säger Andreas Zsiga, kreditanalytiker på Standard & Poor’s, till SVT Rapport.

Bilförsäljningen i Europa och USA väntas minska kraftigt nästa år och är en annan anledning till företagens låga kreditvärde. Problemen på kreditmarknaden har även den en dålig påverkan.

Trots att amerikanska bilanalytiker på Wall Street för bara några dagar sedan sa att det i nuläget inte finns någon risk för konkurs för de amerikanska biltillverkarna så gör Standard & Poor’s en annan bedömning. Enligt deras genomgång har risken för konkurs ökat dramatiskt den senaste tiden.

– Det är som ett hushåll. Kan man inte hitta de pengarna och ta dem från besparingar eller genom att minska kostnaderna måste man låna pengar någonstans. Finna det ingen som vill låna ut till dig så tar pengarna en dag slut, säger Andreas Zsiga.

Läs mer