Saab öppnar för Fiat-samtal – men vad vill Fiat egentligen?
Bilsåpan fortsätter. Efter förnekanden om att det har förts samtal mellan Fiat och Saab säger sig Saab nu välkomna en diskussion med italienarna. Men vad vill Fiat egentligen? En tysk tidning säger sig ha avslöjat hemliga dokument där Fiat planerar stora nedskärningar.
Saab och ägaren General Motors ska möta Fiat inom de närmaste dagarna och diskutera ett eventuellt köp. Det uppger anonyma källor för Dagens Industri. Redan till den 20 maj kan en avsiktsförklaring vara färdig. Det datumet är viktigt för Saabs framtid eftersom det är då Vänersborgs tingsrätt beslutar att förlänga tiden för Saabs rekonstruktion eller inte. Den svenska regeringen uppger sig redan ha varit i samtal med Fiat om ett eventuell övertagande av Saab och nu verkar det alltså som att Saab ställer sig positiva till att låta Fiat delta i köpprocessen. Dagens Industri pekar också ut svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg i samarbete med ett riskkapitalbolag som en av de intresserade köparna. En anonym branschexpert dömer dock ut Koenigsegg som ”bilentusiaster utan industriell långsiktighet”. En annan intressent – kinesiska Geely – anses inte ha ledningskapacitet nog. I sammanhanget anses Fiat vara den bästa lösningen för Saab.
Efter en artikel i tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung väcks dock frågan vilka avsikter italienarna egentligen har med Saab och övriga delar av GM Europa. Den tyska tidningen säger sig ha kommit över hemliga dokument från Fiat. I handlingarna talas det om projekt Fotboll – en plan som går ut på att GM:s Europaverksamhet ska köpas upp och sedan rationaliseras hårt. Upp till 18 000 arbetstillfällen ska kapas över hela Europa enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vauxhalls fabriker i Storbritannien ska bort, likaså en Opel-fabrik i Antwerpen och två Fiat-fabriker i södra Italien. Dessutom ska märken Lancia och Saab fasas ut och upphöra helt inom fem till sex år.
Fiat förnekar att projekt Fotboll överhuvudtaget existerar, trots att företagets vd Sergio Marchionne tidigare har talat om stora synergieffekter som följd av affären. I ett framtida stor-Fiat skulle man kunna skära kostnaderna rejält vilket lär innebära att många anställda får gå. Det som talar emot att Fiat skulle ha planer på att skära bort stora delar av Europas bilindustri är att statliga stöd från de olika ländernas regeringar är en förutsättning för att affären ska kunna genomföras. Och några statliga pengar lär det inte bli om Fiat inte lovar att jobben och fabrikerna ska vara kvar.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se