Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080829-saab-trollh-minsk080829-saab-trollh-minsk080829-saab-trollh-minsk
080829-saab-trollh-minsk

Saab ska minska i Trollhättan

Från och med december lägger Saab ned kvällsskiftet i fabriken i Trollhättan. Den svaga bilförsäljningen i både Europa och USA tvingar nu även Saab att dra i handbromsen.

Beskedet att Volvo stoppar produktionen i Torslanda under tolv dagar i höst följs av ytterligare en tråkig nyhet. Saab lägger ned ett av två skift i Trollhättan från och med december i år. Både Saab och Volvo har redovisat svaga försäljningssiffror den senaste tiden och Saab meddelar nu att nedgången på marknaden är större än befarat. Dessutom menar Saabs vd Jan-Åke Jonsson att nedgången är accelererande.

– Det är dramatiska nedgångar. Så här långt har vi klarat det med flexibilitet i systemen. Men nu måste vi ta till de här drastiska åtgärderna, säger Jan-Åke Jonsson till Göteborgs-Posten.

I dagsläget är det oklart vilka följder nedskärningen får för Saabs anställda. Saab-ledningen vill försöka klara nedläggningen av kvällsskiftet utan att behöva göra några personalnedskärningar. Men trots det kan Jan-Åke Jonsson inte säga bestämt att det inte blir tal om uppsägningar.

– Med lite olika tekniker och med naturlig avgång kan vi göra en del. Men det är för tidigt att säga att vi klarar det helt utan personalminskningar, sade Jan-Åke Jonsson när han talade till bilindustrins underleverantörer under gårdagen på Folkets hus i Trollhättan enligt GP.

Saab vill ändå tro att den senaste tidens nedgångar är övergående. 2009 blir ett händelserikt år för Saab med nylanseringar som 9-4X, 9-3X och nya 9-5. Jan-Åke Jonsson vill mena att Saab är inne i en mellanperiod just nu och han hoppas att nästa år ska bli en skjuts för Saab.

Saabs och Volvos nedskärningar i de svenska fabrikerna innebär även hårda slag mot bilindustrins svenska leverantörer.

– Minskande order i personbilsindustrin är det som nu främst påverkar de svenska leverantörerna negativt, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune i en kommentar.

Läs mer