Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100926-saab-american-axle
100926-saab-american-axle
100926-saab-american-axle
100926-saab-american-axle Foto: Charlie Magee Photography

Saab skapar nytt bolag med American Axle

Saab har hittat en ny teknikpartner i amerikanska American Axle. Tillsammans bildar de det nya bolaget e-AAM som med Trollhättan som bas ska utveckla system för elektrisk fyrhjulsdrift.

Saabs jakt efter nya samarbetspartners har gett resultat. På fredagen meddelades att Saab Automobile och American Axle Manufacturing (AAM) bildar ett joint-venture med säte i Trollhättan. Det nybildade bolaget döps till e-AAM Driveline Systems och ska till en början bestå av 18 anställda, varav 17 är ingenjörer som hämtas från Saab. Saabs tekniske chef Mats Fägerhag säger dock till TT att han tror att personalstyrkan kan behöva fördubblas före årsskiftet.

Med start den 1 oktober ska e-AAM utveckla elektriska fyrhjulsdriftssystem. Målet är att e-AAM ska kunna erbjuda, i första hand Saab men även andra biltillverkare, en fullpaketslösning med ett system som utan större besvär kan integreras i redan befintliga plattformar. De strukturella förändringarna ska vara så små som möjligt och tanken är att alla Saabs modeller ska kunna dra nytta av den nya tekniken men först på tur står nya 9-3 som väntas rulla ut 2012. Samarbetet med AAM sätter ett stort frågetecken för Saabs fortsatta samarbete med svenska Haldex som i dagsläget förser Saab med fyrhjulsdrift.

– Det elektriska systemet är överlägset det mekaniska så vår bedömning är att det elektriska helt tar över och då har vi det här samarbetet med American Axle, säger Mats Fägerhag till TT.

American Axle bildades i mars 1994 när en grupp investerade, under ledning av Richard E. Dauch, köpte loss delar av GM:s verksamhet kring drivlinekomponenter. Företaget leds än i dag av Dauch och har växt från de ursprungliga fem tillverkningsanläggningarna till 32 anläggningar runt om i världen.

Läs mer