Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Andreas Libell / Expressen Lifestyle

Saab-skatt hittad när Nevs flyttstädar

Nevs håller på att flytta från lokalerna där Saab tidigare huserat. Nu har man snubblat över en kulturskatt som sträcker sig tillbaka till 1930-talet.

Nevs håller på att flytta ur de lokaler där Saabs tekniska avdelning huserade från 1980-talet till konkursen 2011. En konkurs som nyligen blev avslutad. När Nevs nu gått igenom gamla skrivbord och hurtsar som stått orörda sedan Saab-tiden har de gjort stora fynd av unikt material som sträcker sig genom hela Saab-historien, och lite till.

Det handlar om detaljerade skisser på nu klassiska bilmodeller, prototyper som aldrig blev av och fullskaliga, mycket detaljerade, designskisser av detaljer till bland annat Saab 99. Men även saker som personliga skissblock, tillhörande några av Saabs mest framstående profiler som Sixten Sason.

Nevs tog snabbt beslutet att donera fynden till Saab-museet och visade under förra veckan museets intendent Peter Bäckström vad de hittat. Enligt Nevs rör det sig om cirka två kubikmeter material.

– Vi har en stor samling sedan tidigare, men det här är en helt annan dimension. Det är enormt spännande att gå igenom detta och spara för framtiden, säger Peter Bäckström till TTELA som först rapporterade om fynden.

Bredden av materialet sträcker sig från 1930-talet, alltså långt innan Saab som bilmärke grundades 1947, fram till 2011. Bland de modernare skisserna finns modeller som planerades ihop med General Motors, men aldrig blev av.
På Saab-museet ska materialet enligt Peter Bäckström gås igenom med hjälp av Saab-veteranerna. För att sedan hitta ett lämpligt sätt att förvara, bevara och visa upp det stora fyndet.

– Problemet för oss är var vi ska förvara allt. Sedan skulle det vara perfekt att kunna visa upp det för alla entusiaster. Utan att ha pratat med någon annan, så hade jag kunnat tänka mig en utställning i Konsthallen som bara ligger några hundra meter från museet, säger Peter Bäckström till TTELA.