Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100921-saab skuld kronofogden100921-saab skuld kronofogden100921-saab skuld kronofogden
100921-saab skuld kronofogden

Saab-skuld går till Kronofogden

Enligt Länsstyrelsen har Saab Automobile en skuld på 111 miljoner kronor som skulle varit betald senast i går. Saab har inte betalat och därmed förbereds ett överlämnande till Kronofogden.

För fjorton dagar sedan kunde vi berätta om en ett år gammal tvist mellan Länsstyrelsen i Västra Götaland och Saab Automobile där Länsstyrelsen kräver tillbaka en skuld på 110,7 miljoner kronor från Saab. Länsstyrelsen har skickat flera påminnelser och även hotat med att överlämna ärendet till Kronofogden, men Saab har inte betalat. Anledningen är att Saab anser att pengarna ingår i det offentliga ackord där 75 procent av skulderna avskrevs. Det håller Länsstyrelsen och den juridiska expertis de tagit hjälp av inte med om. Saabs bolagsjurist Kristina Geers hävdar däremot att skulden bygger på en feltolkning av lagen.

Som sista inbetalningsdatum satte Länsstyrelsen till och med den 20 september, vilket var i går och därmed lämnas nu ärendet vidare till Kronofogden som ska avgöra om skulden är lagenlig och eventuellt låta indriva summan.

– Vi har nu på förmiddagen konstaterat att det inte kom in några pengar under gårdagen. Ärendet kommer nu att förberedas för att skickas till kronofogdemyndigheten under nästa vecka. Sedan får de göra en prövning av frågan, säger Christina Danielsson, ekonomichef vid Länsstyrelsen i Västra Götaland till TV4Nyheterna Väst.

Saab har redan betalat 25 procent av de 110,7 miljoner kronorna, nämligen 27,7 miljoner kronor. Detta gjordes 17 juni i år. Det är alltså de återstående dryga 83 miljoner kronorna som det råder meningsskiljsaktigheter om.

Läs mer om upprinnelsen till tvisten här.