Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
100611-muller saab bmw
100611-muller saab bmw
100611-muller saab bmw
100611-muller saab bmw

Saab söker samarbete med BMW

Att Victor Muller prioriterar en ny Saab 92 är ingen hemlighet. Att han söker efter en bra partner som kan leverera den teknik han vill ha är inte direkt oväntat. Men att han, enligt helt nya uppgifter, för samtal med BMW är något helt nytt.

Victor Muller vill utveckla en ny mindre modell enligt samma recept som Saab 92 en gång i tiden följde. Den nya 92:an vill han se i produktion om tre år, men för att kunna realisera sina drömmar måste han hitta en partner åt Saab, en partner som kan hjälpa till att leverera teknik i form av plattformar och drivlinor. Under en London-lunch med Fleet Street Motoring Group ska Muller ha sagt att han är väldigt nära att hitta den rätta partner, dock utan att avslöja vem eller vilka. Däremot poängterade han att det är viktigt att partnern kan leverera vad de vill ha i stället för att Saab får nöja sig med att använda det som kan erbjudas.

Enligt Dagens Industri, som var i kontakt med sina källor, är det tyska BMW som Victor Muller diskuterar och söker samarbete med. Enligt dem är båda parterna intresserade av ett samarbete och konkreta förhandlingar ska inledas i slutet av innevarande månad.

Dagens Industris uppgifter berättar att Muller vill få möjligheten att köpa motorer och växellådor från BMW samt använda sig av plattformen för Mini till nya 92:an (som förmodligen kommer att få en annan beteckning, kanske 9-2).

Nya 92:an, som alltså är tänkt att bli en mindre modell, har Victor Muller redan skissat upp, trots att han inte är någon bildesigner. Enligt de få som har sett skissen påminner bilen om två klassiska modeller – Saab 92 från 1949 och Saab 93 från 1956. Den regndroppsformade karossen finns där, men med kraftiga inslag av Saabs moderna formspråk. Victor Muller vill dock inte förknippa bilen med retro.

– Den kommer aldrig att bli retro, det visar bara en brist på fantasi. Men den kommer att förkroppsliga allt som var bra i originalet (92 från 1949, reds anm) – en exklusiv liten premiumbil, sa han under lunchen i London.

Saab lånar och använder sig av teknik från BMW, vad säger du om det? Om det nu blir verklighet vill säga…

Läs mer

Provkörning

Bakgrundsbilder