Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab 9-3 Coupé Sonett
Saab 9-3 Coupé Sonett
Saab 9-3 Coupé Sonett
Saab 9-3 Coupé Sonett

Saab Sonett var på väg tillbaka – som konkurrent till Audi A5

Nu kommer uppgifter om att nya Saab 9-3, som aldrig blev av, var tänkt att återuppväcka klassiska Sonett-namnet när den skulle presenteras i coupéformat.

Vem minns inte Saab Sonett I, Sonett II och Sonett III? Tre klassiska Saab-modeller med massor av sport i blodet. Första generationen såg dagens ljus 1956, tredje och sista lades ned 1974. Sedan dess är det många som önskat sig en ny Sonett, men så blev det aldrig.

 Men om Saab inte hade försatts i konkurs 19 december 2011 av Victor Muller hade vi haft stora chanser att få uppleva en ny, fjärde generation Sonett. Det rapporterar brittiska Autocar.

 Enligt deras källor var det tänkt att Saab med designchef Jason Castriota i spetsen skulle bygga en coupéversion av Phoenix-plattformbaserade 9-3 som skulle lanserats nästa år. Halvkombiversionen skulle alltså tappa två dörrar och i stora drag göras om baktill. Säteskonfigurationen skulle ha varit av 2+2-layout. Siktet var inställt på att konkurrera med Audi A5.

 Under huven var det tänkt att olika versioner av BMW/Minis 1,6-liters turbobensinare skulle ta plats och fyrhjulsdrift skulle möjliggjorts med hjälp av en elmotorkonfiguration som driver bakhjulen.

 Autocar har en illustration som visar hur nya Saab Sonett skulle ha kunnat se ut. Illustrationen är baserad på ett fotografi som visar en fullskalig modell.

 Illustrationen ovan är bara ett snabbt Photoshop-jobb för denna artikels skull, ingenting annat.

 Hela historien kring nya Saab 9-3 som aldrig blev av kan du läsa både här och här. Läsvärt för den som finner Saab intressant.