Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101011-saab-ryssland-kina101011-saab-ryssland-kina101011-saab-ryssland-kina
101011-saab-ryssland-kina

Saab vill tillbaka till Ryssland

Under GM:s ledning stoppades exporten av Saab-bilar till Ryssland och Kina. Nu siktar Saab och dess ägare Spyker på att återetablera sig på flera viktiga tillväxtmarknader.

Saab planerar att nylansera sig självt som märke i Ryssland, Kina, Brasilien och Mexiko nästa år. Saabs försäljningsdirektör Adrian Hallmark säger i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg att man just nu är mitt uppe i diskussioner med potentiella distributörer på de fyra tillväxtmarknaderna. Man hoppas ha alla avtal färdiga innan årets slut. Hallmark tror inte att de nya marknaderna kommer att bidra till Saabs försäljning i någon större utsträckning under de närmaste 2-3 åren men sett över en femårsperiod räknar Hallmark med att Saabs försäljningsresultat kommer att förändras helt och hållet.

De fyra marknader som Hallmark nämner är inte helt nya områden för Saab. Saabs tidigare ägare General Motors stoppade försäljningen av Saabar i Ryssland och Kina när finanskirsen slog till på allvar 2008. När det gäller återetableringen i Kina uppger Hallmark att man talar mest med   Beijing Automotive Industry Holding Co (BAIC) som köpte delar och teknik av Saab så sent som förra året. För tillfället är det bara aktuellt med försäljning i Kina men redan nästa år kan det bli så att Saab börjar överväga möjligheterna att även tillverka bilar där.

– Om vi bara exporterar bilar till Kina tror jag att vi kan sälja 2 000-5 000 bilar där per år. Om vi bygger bilar i Kina kan det bli mer än 50 000 bilar varje år, säger Hallmark till Bloomberg.

Hallmark vill inte namnge någon potentiell samarbetspartner för de andra marknaderna men han avslöjar att det handlar om fyra kandidater i Ryssland och 15 för Brasilien och Mexiko. Det finns också planer på att etablera Saab-märket i Indien under andra halvan av 2011.

Läs mer