Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110212-saab concept car110212-saab concept car110212-saab concept car
110212-saab concept car

Saab visar musklerna i Genève med fyra nya bilar

Saab slår på stort i samband med bilsalongen i Genève. Inte mindre än fyra nya bilar samt tidigare premiärvisade 9-4X ska pryda Saabs monter. Mest spännande är konceptbilen Saab Concept Car. Redan 23 februari ska vi få se två av bilarna.

På Genèvesalongen som är drygt fjorton dagar bort kommer Saab-fantasterna få sitt lystmäte. Saab tar fram tunga artilleriet i form av flera nya modeller, modellversioner och konceptbilar.

Vi börjar med det som antagligen kan ses som mest tungt, nämligen konceptbilen.

På Saabs schweiziska ”premiärsajt” premiere-mondiale.ch kan man se fyra bilar ståendes bredvid varandra, alla täckta med skynken. En av dessa är vad man kallar Saab Concept Car, en bil som vi inte vet mycket om. Tittar man på den datorgenererade bilden så skulle man kunna tro att det rör sig om en halvkombi à la 900. Men hur mycket formerna som bilden visar stämmer överens med verkligheten återstår att se, men att det bara är en allmänt illustrerande bild kan vi slå fast av att bilderna på 9-3-bilarna är exakt samma (dock är konceptbilens bild något uttänjd).

Konceptbilen misstänker vi visar upp Saabs nya formspråk som nye chefsdesignern Jason Castriota står bakom och därmed kommer ge oss en hint om vad vi får se på nästa generation 9-3 (första spionbilderna på den bilen kan du se här).

Bilen som benämns ”9-3 Range” är förmodligen inget annat än en 9-3 Griffin och den som benämns ”9-3 Cabriolet” ska vara en specialversion av cabben kallad Independence Edition. Detta tror vi eftersom första versionen av premiere-mondiale.ch skrev ut just ”9-3 Griffin” samt ”9-3 Cabriolet Independence Edition”, men som – för att hemlighålla det hela lite extra – har blivit ändrat till ”9-3 Range” och ”9-3 Cabriolet”.

Dessa båda 9-3-versioner presenteras dock redan 23 februari, alltså exakt ett år efter det att Saab blev ett självständigt bilmärke på egna ben under Spykers tak.

Enligt Saab-entusiastsajten saabsunited.com är 9-3 Cabriolet Independence Edition en specialversion som ska byggas i begränsad upplaga – 366 bilar under 2011, det är allt. Den ska få en ny kulör kallad Sunset Red samt BioPower-motorn på 220 hästkrafter som i dag sitter i nya 9-5.

En fjärde världspremiär är nya Saab 9-5 SportCombi som redan har haft premiär på Internet. Än så länge har vi bara bjudits på en officiell bild där vi ser bilen snett bakifrån. I samband med salongen kommer fler bilder och all fakta. Vill du läsa mer om bilen redan nu kan du klicka här.

En femte bil som ska visas upp nere i Genève är suven/crossovern 9-4X som redan haft sin världspremiär, något som ägde rum på amerikansk mark förra året. Nu är det alltså Europa-premiär men man slår inte så stort på det utan fokus ligger mer på de fyra ovan nämnda bilarna.

Mer om Saab 9-4X via länkarna nedan.

Läs mer