Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
101202-spykersaab antonov
101202-spykersaab antonov
101202-spykersaab antonov
101202-spykersaab antonov

Saabs ägare kan övergå i rysk ägo

När Saab-affären mellan GM och Spyker Cars gjordes upp för snart ett år sedan var den tidigare Spyker-delägarna Vladimir Antonov undanstädad på GM:s order. Men nu kommer Antonov in i bilden igen då han kan komma att bli ny ägare till Spyker Cars på grund av ett lån som Victor Muller måste betala tillbaka.

I slutet av januari i år blev det officiellt att Spyker Cars tar över Saab efter GM:s år med svensken. Detta efter hårda förhandlingar där ett av GM:s krav var att den då ryske huvudägaren i Spyker Cars NV, Vladimir Antonov, skulle ta sin hand ifrån bolaget. GM ville helt enkelt inte sälja Saab till en kille som de påstod låg bakom penningtvätt och organiserad brottslighet.

Men Vladimir Antonov ser ut att återigen hamna i fokus tack vare ett lån till ett av Victor Mullers, som är styrelseordförande i Saab Automobile, personliga bolag. Lånet är på drygt 283 miljoner kronor rapporterar Ekonominyheterna och skulle från början vara återbetalt vid årsskiftet, alltså om en knapp månad. Men Victor Muller har förhandlat till sig en längre tidsfrist vad gäller återbetalningen.

Innan den 30 april 2011 ska Victor Muller och hans bolag ha betalt tillbaka de drygt 283 miljoner kronorna till Vladimir Antonov. Som säkerhet till lånet har Victor Muller använt sig av Spyker Cars sportbilstillverkning och fabrik. Skulle Muller inte ha möjlighet att betala tillbaka beloppet övergår ägandet av Spyker Cars sportbilstillverkning och fabrik till Vladimir Antonov, från och med den 1 maj.

Victor Muller är dock lugn och påpekar att det är sex månader kvar tills tidsfristen löper ut (i själva verket är det bara fem månader, december till och med april).

Frågan är om ett Antonov-ägt Spyker Cars skulle inverka på Saab Automobile? Vad tror du?

Missa inte att titta på Ekonominyheternas tv-inslag nedan.