Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091016-saab-eib-21-oktober
091016-saab-eib-21-oktober
091016-saab-eib-21-oktober
091016-saab-eib-21-oktober

Saabs EIB-ansökan tas upp nästa vecka

Europeiska investeringsbankens granskning av Saabs låneansökan uppges vara i stort sett klar. EIB:s nästa styrelsemöte hålls den 21 oktober och då väntas Saab-fallet tas upp. Utbetalningen av de fyra miljarder kronorna lär dock dröja.

 Saab rycker allt närmare att få sin låneansökan godkänd. Enligt en källa till TT är Europeiska investeringsbanken, EIB, i stort sett klar med sin granskning av Saabs ansökan om ett lån på fyra miljarder kronor. Om allt går som det ska tas frågan upp på nästa veckas styrelsemöte den 21 oktober.

Detta tros innebära att EIB:s experter har gjort bedömningen att Saab lever upp till kraven som ställts för att lånet ska beviljas. Fram tills nu har den stora uppgiften för Saab varit att visa att bolaget kan överleva i längden och att de lånade pengarna går till de säkerhets- och miljöprojekt som det är sagt. Men även om EIB:s styrelse klubbar igenom Saabs ansökan kan det dröja länge innan plånboken i Trollhättan blir tjockare. Innan pengarna kan betalas ut är det ett flertal instanser som ska passeras. EU-kommissionen måste ge sitt godkännande och den svenska regeringen måste fatta ett formellt beslut om att gå in med statliga garantier. Enligt näringsminister Maud Olofsson ligger det beslutet troligtvis några månader fram i tiden.

Läs mer