Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091006-saab-lån-godkännt
091006-saab-lån-godkännt
091006-saab-lån-godkännt
091006-saab-lån-godkännt

Saabs EIB-lån backas upp av regeringen

Nu ger regeringen klartecken för Saabs EIB-lån. Regeringen meddelar att man ställer upp med statliga garantier för de fyra miljarder Saab vill låna från EIB. Än återstår dock mycket innan Saab-affären kan kallas färdig.

 På måndagen meddelade regeringen i en så kallad notifiering till EU-kommissionen att man är beredd att ge statliga garantier för de lån på fyra miljarder Saab vill ha från Europeiska investeringsbanken, EIB.

– Det är nu upp till kommissionen att bedöma Saabs möjligheter att få låna pengar. Bara för att vi notifierar dem betyder det inte att affären är klar, säger statssekreterare Jöran Hägglund (C) på näringsdepartementet till TT.

Saab har fått vänta länge på regeringens godkännande och det har funnits frågetecken kring regeringens inställning till Saabs överlevnadschanser. Enligt Hägglund lever affären i allra högsta grad för regeringen som hoppas att affären ska kunna avslutas.

– Hade vi inte trott på den hade vi inte valt att notifiera kommissionen, säger han till TT.

Näringsdepartementet har tagit hjälp av konsultfirman KPMG för att utreda om Saabs affärsplan kan bedömas trovärdig. Resultatet är att planen bedöms vara trovärdig, men riskfylld. Förutom rapporten från KPMG har även Riksgälden granskat Saabs säkerheter och lagt upp en plan där staten ska ge garantier för hundra procent av lånet. Med resultatet av granskningarna i åtanke anser regeringen att det är tillräckligt för att starta en prövning i EU-kommissionen. Utan EU-kommissionens godkännande kan inga pengar betalas ut. För att kommissionen ska ge sitt godkännande krävs det att regeringens garantier inte anses strida mot stadsstödsreglerna. Stöd får inte ges till företag i ekonomisk kris, utan enbart till företag som bedöms sunda. Med en lång historia av stora ekonomiska förluster är det inte självklart att EU-kommissionen bedömer att Saab är livskraftigt.

Saab väntar nu på ett ”no objection-uttalande” från EU-kommissionen, vilket innebär att det inte finns några invändningar mot lånet. Det hela hänger på hur kommissionen ser på Saabs affärsplan, som bland annat innebär att två nya bilmodeller rullar ut nästa år, att i stort sett all tillverkning flyttas hem till Trollhättan och att produktionen ska vara effektiv att lönsamhet i bolaget är möjligt redan vid 100.000 sålda bilar.

Läs mer