Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110407-saab försäljning
110407-saab försäljning
110407-saab försäljning
110407-saab försäljning Foto: This GM image is protected by copyright and is pro

Saabs försäljning ökar markant på flera marknader

Det är inte bara i Sverige som Saabs försäljning har lyft med tresiffriga procentsatser. Även i USA, Italien och flera andra länder är försäljningsökningen för mars månad påtaglig.

I Sverige ökade Saabs försäljning med 128 procent under mars månad, vilket du kunde läsa om i förra veckan. Men det är inte bara i Sverige som Saab går starkt framåt, även om det handlar om låga siffror sett till antalet.

I exempelvis Storbritannien sålde Saab 1 766 bilar under mars månad, med andra ord dubbelt så många bilar än vad som såldes i Sverige under månaden. Den brittiska försäljningssiffran är en ökning med 52,5 procent jämfört med samma månad 2010. Man ska även ta i beaktning att den brittiska nybilsmarknaden i mars försvagade sina positioner med 7,9 procent.

En annan oerhört viktig marknad för Saab är den amerikanska. Och just i USA stärkte Saab sin försäljning med hela 524 procent under mars månad. Detta eftersom 830 bilar såldes i det stora landet i väst, alltså ungefär lika många som såldes i Sverige samma månad.

Andra länder där Saab har gått starkt framåt är Finland (+393 procent), Italien (+300 procent), Nederländerna (+128 procent) och Tyskland (+90 procent). Spanjorerna har dock inte tagit ”nya Saab” till sina hjärtan än, i Spanien sjönk försäljningen i mars med 13 procent. (Även om den spanska marknaden som helhet sjönk med nära 30%.)

Under första kvartalet, januari till och med mars, sålde Saab 9 197 bilar världen över. Siffran kommer från SaabsUnited.com som har sammanställt alla inrapporterade marknader. Dock saknas ännu försäljningssiffrorna för Danmark och Japan, så den officiella siffran kommer sannolikt att vara något högre.

Stirrar man blint på antalet sålda Saab-bilar hittills i år så är siffran föga imponerande. Tittar man däremot på ökningarna på de flesta respektive marknader kan det vara ett tecken på att Saab är på väg uppåt igen. Men det behövs ännu högre ökningar i framtiden för att man ska kunna nå upp till årets mål om 80 000 sålda bilar.

Avgörande för försäljningen lär också vara att Saab får bukt med sina leverantörsproblem och produktionsstopp. Något som knappast klingar bra i öronen hos många av bilspekulanterna runt om i Sverige och världen.

Läs mer