Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saab X_Ray Vision
Saab X_Ray Vision
Saab X_Ray Vision
Saab X_Ray Vision Foto: Warming Design GmbH

Saabs framtid om “om” hade funnits

Danske bildesignern Anders Warming har väckt liv i Saab. Hans nya koncept X_Ray Vision är en designstudie i hur en bil från det avsomnade bilmärket skulle kunna te sig. Stor, cool och ritad nästan som ett hus riktar X_Ray Vision in sig på framtida transportlösningar.  

Anders Warming (född 1972) har lång bakgrund inom bilbranschen. Han har varit hos både Volkswagen med framför allt hos BMW-Mini där han arbetat under ledning av Chris Bangle and Adrian van Hooydonk.

Numera är hans uppdragsgivare i huvudsak kinesiska med bland andra Borgward samt Hengchi genom mäktiga Evergrande Group. Jo, samma Evergrande som även äger Nevs och som är delägare till Koenigsegg.

LÄS OCKSÅ: Ny bilmodell på gång från Sverige – Koenigsegg inblandade 

Saab X_Ray Vision Foto: Warming Design GmbH

Nu har hans firma Warming Design GmbH i München skissat fram ett helt nytt bilkoncept – Saab X_Ray Vision. En fullstor lyxsedan som minst sagt andas framtid. Formspråket är nästan arkitektoniskt med panoramaglasfönster på sidorna som sitter fast i två jättelika måsvingedörrar, en på vardera sida. Svängen på C-stolpen känns igen från Saab 9-5 och kanske även den breda bakljusrampen men i övrigt är det helt nyskapande linjer.

Inredningen är avskalad och givetvis månar Warming extra mycket om passagerarna. Rejält med utrymme ska göra Saab-resan avspänd, komfortabel och väldigt cool.

X_Ray Vision är en så länge en ren skrivbordsprodukt men med Warmings breda nätverk i Kina vet man aldrig vad som kan bli verklighet.

DUELL: Saab 9-5 SportCombi mot Volvo V90

Saab X_Ray Vision
Saab X_Ray Vision
Saab X_Ray Vision
1 AV 12
Foto: Teknikens Värld
2 AV 12
3 AV 12
4 AV 12
5 AV 12
6 AV 12
7 AV 12
8 AV 12
9 AV 12
10 AV 12
11 AV 12
12 AV 12
Saab X_Ray Vision
Foto: Warming Design GmbH

Nevs i Trollhättan är för övrigt inne på samma linje med sin transportlösning Sango som verkar inom företagets mobilitetssystem PONS.