Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090601-saab-svårt-läge
090601-saab-svårt-läge
090601-saab-svårt-läge
090601-saab-svårt-läge

Saabs läge allt svårare

Tyska Opel har nyligen lämnat det sjunkande skeppet i Detroit. Saab ägs däremot fortfarande av GM. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt har Saab nu satts i ett mycket svårt läge. Samtidigt fortsätter ägarförhandlingarna. Hur många är fortfarande intresserade av Saab? Och är Koenigsegg en av dem?

 Opel lämnas över till kanadensisk-ryska intressen. Men kvar i amerikanska General Motors ägo finns lilla svenska Saab. Att GM säljer Opel innebär att Saabs eventuella framtida ägare måste göra stora åtaganden, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.

– I ett läge där Saab inte är en del av en sådan här större överenskommelse måste alltså någon annan köpare vara beredd att ta sig an Saab. Och dessutom kommer det säkert att väcka frågor om själva kopplingen till GM, och rättighetsfrågor, så jag tror att alla som har följt detta nära inser att detta är ett väldigt utsatt och svårt läge för Saab, säger Reinfeldt till TT.

Saabs läge beskrivs nu som att den lilla biltillverkaren fortfarande är ute i kylan. När Opel har sålts är det inte längre aktuellt med någon storaffär där GM säljer av hela sin europeiska verksamhet i ett paket. Än mer oroande är de ihärdiga rykten som säger att GM kommer att ansöka om konkursskydd och rekonstruktion enligt kapitel elva i början av den här veckan. GM har gjort det tydligt att Opel-affären skulle vara klar innan dess för att det tyska bolaget inte skulle dras in i konkursförfarandet. Någon liknande ambition har inte funnits för Saabs del.

Säljprocessen framhärdar dock enligt flera olika källor. Snart är det färdigt. Insatta källor som DN Ekonomi har talat med säger att det redan den här veckan endast kommer att finnas en spekulant kvar. När Saab i slutet av förra veckan fick godkänt på sin begäran om förlängd rekonstruktion berättade rekonstruktören Guy Lofalk att man skulle förhandla med ”två, tre intressenter”. Men enligt DN Ekonomis källor ska det mycket snart bara vara en kvar.

Vilka det är som är kvar i budgivningen har inte avslöjats. Dagens Industri säger sig dock veta att toppstriden om Saab utkämpas av Koenigsegg och den amerikanske miljardären Ira Rennert. Koenigsegg uppges ha lyckats övertala de inblandade parterna, däribland GM, att de är kapabla att sköta Saabs verksamhet och mobilisera finansiärer. Koenigseggs finansiärer ska enligt DI bestå av en samling mycket förmögna personer. Koenigseggs vd Christian von Koenigsegg vill varken bekräfta eller dementera uppgifterna. I samtal med DI väljer han i stället att prata om världsmarknadens eventuella återhämtning.

 – Jag tror på att världsekonomin är cyklisk. Vi har nu haft en djupdykning i två år och någon gång vänder det, det har det alltid gjort. Därför är det ett utmärkt tillfälle att positionera sig inför en vändning i marknaden, säger han till DI.

Läs mer