Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091021-saab-eib-godkänt
091021-saab-eib-godkänt
091021-saab-eib-godkänt
091021-saab-eib-godkänt

Saabs låneansökan godkänd av EIB

I dag är en dag som många har gått och väntat på med spänning eller oro. I dag är dagen då Europeiska investeringsbanken antingen skulle godkänna eller avslå Saab Automobiles låneansökan. Det blev ett godkännande.

I dag har Saab Automobile beviljats lån om 400 miljoner euro, motsvarande 4,14 miljarder kronor, av Europeiska investeringsbanken (EIB). Detta besked gavs efter att EIB:s styrelse sammanträtt tidigare under dagen.

Men riktigt än är inte allt guld och gröna skogar. Även om lånet har beviljats måste svenska staten stå för garantier för att pengarna ska betalas ut. Och innan den svenska staten kan gå i god med statliga garantier måste EU-kommissionen ha prövat och godkänt låneupplägget och se till att det inte bryter mot EU:s så kallade statsstödsregler. Processen med prövning och godkännande har redan påbörjats, närmare bestämt den 2 oktober, men en så kallad notifiering av regeringen. EU-kommissionens har två månader på sig att slutföra processen, men har även möjlighet till förlängning om så behövs.

När det gäller de statliga garantierna så är det Riksgälden som har förhandlat om villkoren. Enligt samma upplägg som för Volvo Personvagnar i våras är planen att staten ska garantera hela lånebeloppet i det fall att Saab kan visa upp säkerheter som motsvarar hela beloppet.

– Om det skulle gå illa och garantin måste infrias ska skattebetalarna gå fria. Därför krävs fullgoda säkerheter, säger biträdande avdelningschefen på Riksgälden, Erik Sjulander, till TT.

Enligt Sjulander är Riksgälden ännu inte redo att lämna en rekommendation till regering. När det blir vet han inte i dagsläget, det kan bli i dag eller längre fram berättar han för TT.

Först måste alla förhandlingar och avtal mellan säljaren GM och köparen Koenigsegg Group slutföras samtidigt som ett slutligt avtal mellan Koenigsegg Group och kinesiska BAIC måste tas fram.

– Det är jätteroligt att beskedet har kommit nu. Vi var i och för sig ganska trygga med att det skulle bli ett positivt utslag men nu finns det och det var en väldigt viktig bit i det här pusselbyggandet som vi håller på med, säger Paul Åkerlund, ordförande för Metallklubben på Saab Automobile till Sveriges Radio. Han tror också att allting, beslut från EU-kommissionen och regeringen, faller på plats inom några veckor.

Lånebeloppet som EIB nu beviljat ska användas till forskning och utveckling inom miljö och säkerhet.

Läs mer