Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080506-saab-9-4x-9-x-bio
080506-saab-9-4x-9-x-bio
080506-saab-9-4x-9-x-bio
080506-saab-9-4x-9-x-bio

Saabs ljusa framtid

Hans Hedberg är på plats i Trollhättan för att se närmare på Saabs senaste konceptbilar 9-X BioHybrid och 9-4X.

När bilarna kör ner mot de stora turbinhallarna nedanför fallen i Trollhättan går det inte att undgå at dra lite extra på smilbanden. Det är inte var dag man får möjlighet att se två nya Saab-modeller i full frihet. Tro mig, bilarna ser riktigt bra ut i verkligheten!

 

Lilla 9-X BioHybrid drar givetvis blickar till sig med sitt mindre format och mer futuristiska linjer. Att rykten även gör gällande att verkligheten av bilen, nya Saab 9-2, kommer att tillverkas i Trollhättan med start under 2011 spär på optimismen bland Saabfolket på plats.

 

Redan nästa höst får vi se 9-4X som produktionsmodell, tillverkningen i Mexiko har redan börjat planerats.

 

– Konceptbilen stämmer till 85 procent med produktionsbilen, berättar Andreas Eskengren, produktstrateg hos Saab. 

 

Looken på nya lill-suven är definitivt det rätta. Den blandar skandinaviskt stilrena linjer med lite lagom uppkäftighet. Perfekt anpassat för den amerikanska köparen. USA beräknas bli största marknaden för 9-4X

 

– Vi har eftersträvat en låg profil på 9-4X. Bilen är definitivt en crossover – inte någon suv – berättar Andrew Dyson, ansvarig designer för 9-4X.

 

Några kortare färder med båda konceptbilar i trakterna runt Trollhättan bådar gott, designen är den rätta och när ingenjörerna berättar om framtida plugin-teknik känns det som om Saab är på rätt väg och Trollhättan ser ut att gå en ljus framtid till mötes.

Läs mer om bilarna

TV-TV