Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
090401-saab-plan-b
090401-saab-plan-b
090401-saab-plan-b
090401-saab-plan-b

Saabs plan B – bli underleverantör

Skulle ingen köpare gå att finna, och biltillverkningen måste upphöra, behöver inte det betyda slutet för Saab. Saabs plan B är att förvandlas till ett företag som tillverkar delar eller hela bilar på uppdrag av andra biltillverkare.

 En omläggning till uppdragsverksamhet kan bli räddningen för krisdrabbade Saab Automobile. Om man inte lyckas hitta någon ny ägare och rekonstruktionen misslyckas kan Saab förvandlas till en konkurrent till Pininfarina, Valmet och Magna Steyr. Det uppger insatta källor för Bloomberg News.

Anledningen till den oväntade planen sägs vara det intresse man har märkt från intresserade köpare. Flertalet ska enligt uppgift vara intresserade av Saabs ingenjörs- och designkunnande, snarare är Saab som bilmärke. Saab skulle i så fall överge serietillverkning av personbilar och lämna den marknad som man har kommit att bli en allt mindre spelare på. Saabs traditionsrika historia med turbo, cabrioleter, spännande design och, på senare tid, stark miljöimage kan mycket väl locka till sig andra biltillverkare som vill ge sina bilar lite extra karaktär. Att kunna säga att en bil har lite Saab-DNA i sig skulle kunna vara tacksamt för många tillverkare som har svårt att profilera sig.

Saab skulle i så fall kunna bli en stark konkurrent till bland andra de italienska karossbyggarna Pininfarina, som för övrigt har haft kopplingar till Sverige sedan länge. Andra liknande företag är tyska Karmann som bland annat sätter ihop några av Chryslers bilar, Gruppo Bertone, finländska Valmet Automotive och österrikiska Magna Steyr.

Enligt Bloomberg har Saab kontaktats av 10 möjliga investerare, bland dessa ska det finnas såväl kinesiska som svenska intressenter. Saabs vd Jan-Åke Jonsson sa i början av mars att såväl konkurrenter som utomstående finansiella aktörer hade anmält sitt intresse. Saabs presstalesman Joe Oliver säger till Bloomberg att första prioritet i dagsläget är att flytta tillverkningen hem till Sverige och att lansera tre nya modeller inom de närmaste 18 månaderna.

Läs mer