Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
110405-saab produktion
110405-saab produktion
110405-saab produktion
110405-saab produktion

Saabs produktion stillastående igen

I förra veckan stod Saabs produktion i Trollhättan still i omgångar. Nu står produktionen återigen still på grund av uteblivna leveranser. Saab säger att orsaken är förhandlingar med leverantörerna, leverantörerna säger själva att det beror på uteblivna betalningar.

I morse stoppades Saabs produktion igen. Detta på grund av brist på komponenter, något som Saab själva medger via informationsansvarige Gunilla Gustavs.

Saab säger att det beror på att de ligger i förhandlingar med flertalet leverantörer och att fler sådana här produktionsstopp kan vara att vänta.

Men underleverantörerna är av en annan mening. Återigen säger de att det är uteblivna betalningar från Saab som gjort att de stoppat sina leveranser till fabriken.

– Jag har fått beskedet att minst fyra till fem leverantörer har stoppat sina leveranser för att de inte har fått betalt. Det Saab säger är rent skitsnack, säger Svenåke Berglie, vd för Fordonskomponentgruppen som organiserar underleverantörerna.

– De (Saab, reds anm) får det att framstå som om det är leverantörernas fel och därför reagerar vi så starkt. Vi har banne mig ställt upp för Saab, säger han till TT och menar att Saab borde säga som det är.

– Man vinner på ärlighet. Om nu Saab kanske ber på sina bara knän för att få till delbetalningsplaner så ska de berätta det. Men Saab har valt fel strategi. Ska man försöka sminka verkligheten får man göra det så, att folket inte ser sminket, konstaterar han.

Svenåke Berglie köper inte heller Saabs resonemang om att det är medierna som har blåst upp hela den här affären. Han menar att det är Saab själva som är grunden till det hela.

I går var Teknikens Värld på en presskonferens med Saab där styrelseordförande Victor Muller återigen hävdade att allt är under kontroll och att något omedelbart behov av kontanter inte finns.

Med alla rapporter från olika leverantörer som grund känns Mullers ord allt mer ihåliga.

Läs vad som sades på presskonferensen med Saab i går här.

Läs mer