Andra generationen Saab 9-5 krocktestades av amerikanska IIHS under 2011 och fick högsta säkerhetsbetyg samt titeln ”Top Safety Pick”. Tyvärr fick inte speciellt många bilförare färdas säkert bakom ratten i denna Saab då den svenska biltillverkaren gick i graven bara några få månader efter detta krocktest.
Andra generationen Saab 9-5 krocktestades av amerikanska IIHS under 2011 och fick högsta säkerhetsbetyg samt titeln ”Top Safety Pick”. Tyvärr fick inte speciellt många bilförare färdas säkert bakom ratten i denna Saab då den svenska biltillverkaren gick i graven bara några få månader efter detta krocktest. Foto: IIHS

Säkerhet viktigast när svenskar väljer bil

Viktigt är även att bilen passar den livsstil och familjesituation som man vid köptillfället befinner sig i. Hur bilens miljöpåverkan eller prislapp ser ut har inte lika hög prioritet.

Är motoreffekten viktigast för dig, eller kanske hur bilen är formgiven? Då sällar du dig inte till den breda massans viktigaste parametrar vid vad av bil. Det slår ännu en undersökning om vilka faktorer som spelar störst roll vid val av ny eller begagnad bil fast. Denna gång är det Volvofinans Banks tjänst CarPay som genom Novus ställt frågan ”Vilka 5 parametrar är viktigast för dig när hushållet väljer bil?” till 1 011 svenskar i åldern 18-79 år som äger eller privatleasar en bil alternativt har tjänstebil.

Som vi ser i tabellen nedan är det säkerheten som är viktigast tillsammans med att bilen passar den livsstil och familjesituation som man befinner sig i vid tillfället för bilvalet.
Ekonomi är nästan alltid viktigt, och undersökningen visar att inköpspriset har hög prioritet med en tredjeplats bland svarsalternativen. Förbrukningen är även den kopplad till ekonomin och kommer på fjärdeplats. Hur mycket de svarande kopplar förbrukningen till miljöpåverkan förtäljer inte undersökningen, men vi ser att svarsalternativet miljöpåverkan rankar klart lägre med en sjundeplats och en svarsfrekvens på 28 procent. Drygt var fjärde svensk väger alltså in miljöpåverkan som en viktig parameter vid val av bil.

Vilket drivmedel bilen är avsedd för spelar inte så stor roll. Foto: Andreas160578

Om bilen drivs av bensin, diesel, E85, gas eller el är tydligen ett inte helt angeläget ställningstagande när man går i bilbytartankar, inte heller bilmärket. Design och motorprestanda ligger långt ner på prioriteringslistan.

Och design, som så många pratar om när det gäller bilar, har inte alls hög prioritet när det kommer till val av bil för eget bruk. Här ses en Lamborghini Miura SV från 1971. Foto: Lamborghini

När vi här på teknikensvarld.se genomförde motsvarande undersökning för nästan exakt tio år sedan blev resultatet nästan det bakvända (kanske inte så konstigt, ni teknikensvarld.se-besökare är sannolikt inte ett riksrepresentativt urval och har en annan inställning till bilar än gemene man). Bilmärket och utseendet på bilen var klart viktigast (22 %), strax framför prestanda (17 %). På fjärde plats landade säkerheten (9 %) tillsammans med inköpspriset (9 %). Miljö kammade hem 8 procent av svaren och hur rymlig bilen är endast 4 procent.

https://datawrapper.dwcdn.net/xkc0I/1/

Vad är viktigast för dig när du väljer bil? Berätta med en kommentar nedan.