Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volvo Cars

Säkerhetschefen: Därför sänker Volvo toppfarten

Från och med modellår 2021 stryper Volvo toppfarten hos samtliga modeller till max 180 km/h för att öka säkerheten. Man inför även möjligheten för ägaren att sätta en egen hastighetsbegränsning genom en programmerbar extranyckel vid exempelvis utlåning.

Fortkörning är ett stort trafiksäkerhetsproblem enligt Volvo Cars. Att begränsa hastigheten är ett led i företagets vision om att ingen person ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo.

– Vi inför 180 km/h-begränsningen för att skapa dialog, inte för att begränsa bilen som frihetsinstrument, förklarar Malin Ekholm, Volvo Cars säkerhetschef.

LÄS MER: Volvo begränsar topphastigheten

Men åtgärden innebär att Volvos minsting XC40 T2 med trecylindrig bensinmotor på 129 hästkrafter från och med modellår 2021 är lika snabb – eller långsam – som ”värstingarna” ur 60-serien med Polestar Engineered Recharge-drivlina på 405 hk.

Malin Ekholm, Volvo Cars säkerhetschef.Malin Ekholm, Volvo Cars säkerhetschef.Malin Ekholm, Volvo Cars säkerhetschef.
Malin Ekholm, Volvo Cars säkerhetschef. Foto: Volvo Cars

Varför just 180 km/h som gräns?

– Inom Volvo tittar vi konstant på frågeställningen hur vi ska skydda och hjälpa våra åkande, fortsätter Malin Ekholm. Människans hjärna är inte konstruerad för höga hastigheter.

Volvo har tidigare haft fartspärrar vid exempelvis 210 km/h för sina XC-suvar men även begränsningar vid 220 och 250 km/h. Nya 180 km/h-begränsningen ska ses som ett hjälpmedel för människan enligt Malin Ekholm.

Förutom fartbegränsningen kommer alla Volvo-bilar nu även att levereras med “Care Key” som gör det möjligt för ägaren att ställa in egen begränsning för bilens toppfart när bilen lånas ut till andra förare. Denna “omsorgsnyckel” ska förhindra exempelvis oerfarna och yngre förare att köra för fort.

Detta innebär att en förälder kan sätta en maximal toppfart på 90 km/h när familjens färska körkortstagare ska ut och köra. Strypningen programmeras in i den orangea specialnyckeln och kan endast tas bort av ägaren.

Foto: Volvo Cars

Vad händer om ynglingen tvingas till en omkörning, får oförutsett möte och inte kan gasa upp ordentligt för att undvika kollision?

– Vi har otroligt kloka kunder, jag tror liknande scenario uppvägs av fördelarna i andra trafiksammanhang, förklarar Ekholm.

Malin Ekholm menar att biltillverkare har en skyldighet att vidta åtgärder som i slutändan kan rädda liv. Även om det skulle innebära en risk för att förlora potentiella kunder. Hur många potentiella kunder Volvo räknar med att förlora vill dock inte Malin Ekholm svara på.

Foto: Volvo Cars

Inom Volvo-gruppen ingår även Polestar, men dessa bilar berörs inte av toppfartsbegräsningen, varför?

– Det stämmer, Polestar ingår i Volvo Car Group men har i nuläget valt att inte införa någon hastighetsbegränsning, förklarar Ekholm. Polestar följer vårt säkerhetsarbete på nära håll och tar lärdom från alla våra utvecklingsteam.

Räddningstjänsters och polisens utryckningsbilar från Volvo kommer fortsatt ha kvar den tidigare hastighetsbegränsningen på max 250 km/h. Ägare som eventuellt kommer att manipulera sina nya Volvo-bilar och bryta hastighetsbegränsningen mister garantierna precis som i fall med andra egenhändigt utförda efterjusteringar.

EU:s trafiksäkerhetsförordning

GSR, General Safety Regulation, är Europaunionens förordningar när det gäller allmän fordonssäkerhet och skydd av fotgängare. Till 2022 kommer ett reviderat reglemente där avsikten är att alla EU-länder ska enas om vilka stödsystem som ska bli obligatoriska. Totalt ingår 22 olika system i arbetet, bland annat Intelligent Speed Adaption, som ska förhindra hastighetsöverträdelser. Inom snar framtid kan alltså fler biltillverkare tvingas till att strypa toppfarten beroende på om vilka regler EU väljer att genomföra.

Fakta: Hastighet

Hastighetsminskning är inte bara avgörande för att öka trafiksäkerheten, det aktiva krockvåldet minskar drastiskt med sänkt fart. En minskning från 110 km/h ner till 90 km/h ökar restiden per mil med dryga minuten. Värt att veta när du pendlar till jobbet.

Har du fem mil till arbetet är tidsvinsten fyra minuter om du håller snittfart på 90 km/h istället för 80 km/h. Eller total restid på 37,5 minuter kontra drygt 33 minuter.

För Autobahnälskare är det intressant att veta att i 180 km/h färdas man en mil på 3 minuter och 20 sekunder. I 250 km/h avverkas en mil på 2 minuter och 24 sekunder. För sportiga S60 T8 AWD Polestar Engineered (accelererar 0-100 km/h på 4,7 sekunder) med 405 hästkrafter – som tidigare hade hastighetsspärr på 250 km/h – blir toppfartsförlusten med minus 70 km/h i hastighetsminskning således en knapp minut (56 sekunder) per körd mil.

I realiteten är det dock svårt att hålla genomsnittsfart på +200 km/h på dagens Autobahn när man tar trafiksituation, nyuppkomna ”Umleitung”-vägsträckningar eller allmänna varningar om ”Stau” (kö) och ”bei nässe” (fuktig vägbana) i beräkning.