Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080501-säkra-bilar-premie
080501-säkra-bilar-premie
080501-säkra-bilar-premie
080501-säkra-bilar-premie Foto: Henrik Ottosson

Säkra bilar billigare att försäkra

Nu blir det billigare att försäkra en säker bil. I alla fall om den försäkras hos Folksam. Folksam sänker premierna för säkra bilar lanserade från 2000 och framåt med i genomsnitt 15 procent.

På senare tid har många nya bilar blivit betydligt säkrare. Förutom att vara säkrare när en olycka väl inträffar utrustas många nya bilar med teknik som ska förhindra att en olycka överhuvudtaget sker. Olika system med farthållare som använder radar för att bedöma avståndet till bilen framför innebär att de annars så frekventa whiplashskadorna kan undvikas. Volvos nya City Safety-system som introduceras i nya XC60 är redan prisbelönt och Volvia och If har beslutat att sänka trafikförsäkringspremien för XC60 med 20 procent. Nu blir emellertid Folksam först med att sänka premien för alla bilar som bedöms vara säkra. Den höjda säkerhetsnivån i modeller lanserade från 2000 och framåt gör att Folksam sänker premierna för dessa bilar med 15 procent i genomsnitt.

– Trafiksäkerheten i Sverige har helt enkelt gått så mycket och så snabbt framåt, att de bilmodeller som stått för säkerhetsökningen nu bör belönas med lägre försäkringspremier. Skillnaden mellan säkra och osäkra bilar är så stor och så grundligt belagd, att drivkrafterna för att köra de säkra bilarna måste förstärkas ytterligare, säger Anders Kullgren, trafiksäkerhetschef på Folksam.

Äldre bilmodeller i Sverige kommer att ligga kvar på nuvarande premienivåer. Många av de äldre bilarna i Sverige lider av dålig säkerhet och många saknar säkerhetshöjande system som antisladdsystem och whiplashskydd. Och i värsta fall till och med ABS-bromsar och krockkuddar. Det är dessa brister som gör att Folksam väljer att belöna de säkra bilarna.

– Vår premieomläggning bidrar till att förnya landets bilpark, som fortfarande tillhör Europas äldsta. Vi gör den helt enkelt säkrare snabbare. Därför får alla bilar med antisladdsystem, som är den mest radikala säkerhetsförbättringen sedan bilbältet infördes, dessutom sänkt trafikförsäkringspremie med upp till tio procent. Detta börjar gälla från och med den första juli, säger Anders Kullgren.

TV-TV