Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Säkrare Toyota Aygo i upphetsande version

Toyota presenterar nya Aygo i utförandet x-cite som innehåller en handfull tuffare detaljer. Samtidigt lanserar man säkerhetspaketet Toyota Safety Sense till märkets minsta modell.

Nya Toyota Aygo är mer upphetsande än föregångaren, det slog PeO Kjellström fast vid provkörningen förra året. Men vad PeO tycker är inte tillräckligt enligt Toyota, därför släpper de en modellversion kallad Aygo x-cite – och den med någorlunda kunskaper i engelska vet vad tilläggsbeteckningen betyder.

Rent maskinellt är Aygo inte mer upphetsande i x-cite-utförande, även om motorn har Euro 6-anpassats. Däremot är utseendet mer upphetsande i den turkosa kulören Cyan Splash med svart ”pianolackerat” kryss i fronten och motsvarande svarta detaljer i rumpan. Denna nya variant är den mest extroverta i Aygo-serien enligt Toyota. Det får vi hålla med om.

Femekrade dubbelekerfälgar med turkosa centrumkapslar ingår också i x-cite, liksom samma färgglada tema på insidan som kryddas med kromade dörrhandtag och kromad växelspaksknopp.

Svarta A-stolpar och svart tak finns också till Aygo x-cite, vilket kanske gör modellen ännu tuffare. Dock saluförs inte dessa båda svarta detaljer på alla marknader – oklart hur det blir i Sverige.

En annan nyhet till Aygo utöver x-cite är TSS, det vill säga Toyotas nya säkerhetspaket Toyota Safety Sense. I fallet med Aygo är det TSS C som är aktuellt, inte TSS P som är för de större bilmodellerna.

TSS i detta fall innehåller avståndsradar till framförvarande fordon. När risk för kollision uppstår varnas föraren med ljud och ljus och om föraren inte reagerar på det kan systemet automatiskt bromsa bilen och sänka hastigheten med upp till 30 km/h. I lägre farter kan Aygo med TSS alltså bromsas helt till stillastående.

Säkerhetspaketet innehåller också vingelvarnare och helljusautomatik (sistnämnda är vi inte säkra på eftersom Toyota inte nämner just helljusautomatiken i pressmeddelandet, men tidigare har de berättar att det ingår i TSS).

Säkerhetspaketet TSS kostar extra men Toyota lovar att det ska finnas till ett högst konkurrenskraftigt pris.

Svarta A-stolpar och svart tak finns på vissa marknader.Svarta A-stolpar och svart tak finns på vissa marknader.Svarta A-stolpar och svart tak finns på vissa marknader.
Svarta A-stolpar och svart tak finns på vissa marknader.