Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Saleen FourSixteenSaleen FourSixteenSaleen FourSixteen
Saleen FourSixteen

Saleen FourSixteen är en dyr och snabb Model S

Tesla Model S börjar bli en vanlig syn på våra vägar. Allt för vanlig tycker du? Då kanske du ska lägga din surt förvärvade slantar på en Saleen FourSixteen i stället. En förädlad Model S.

På årets bilutställning i kaliforniska Pebble Beach visade amerikanska prestandabilsfirman Saleen upp sin version av Model S. Trots det Smart-inspirerade (bortsett från u:et) modellnamnet FourSixteen är bilen fortfarande i princip en Model S P85 (Performance-versionen med stora motorn), om än i förädlat utförande.

Saleen har arbetat bort Teslas grill och utseendet ser numera ut som en kombination av Corvette och något japanskt, kanske Mazda RX-8 eller Honda S2000. Baktill har en ny stötfångare tagit plats tillsammans med en diffusorliknande nederdel samt en stor vinge. Trots förändringarna går det inte att ta miste på vad det egentligen rör sig om.

Interiört, där Tesla-märket på ratten fortfarande påminner om donatorbilen, är allt sig likt, så när som på utbytt läder och tillkomsten av Alcantara och Saleen-logotypen i ryggstöden.

Den elektriska drivlinan utvecklar samma 421 hästkrafter som i Model S, men Saleen säger att förändringar i vissa komponenter ger ökat vridmoment, rappare gasrespons och snabbare accelerationer (4,4 sekunder gör Tesla Model S 0-100 km/h på).

Andra tekniska förändringar som Saleen genomfört berör bland annat bilens fjädring som är mer sportorienterad. Dessutom finns justerbar fjädring för den som vill ha möjlighet att fullt ut kontrollera den biten själv. Mot tillägg kan en diffbroms monteras och utväxlingsförhållandet på enda växeln (reduktionsförhållandet ändras från 9,73:1 till 11,39:1) kan också justeras om man vill ha ännu snabbare accelerationer.

Tyvärr delar Saleen inte med sig av några prestandauppgifter.

En Saleen FourSixteen kostar motsvarande drygt en miljon kronor i USA. Det kan jämföras med en Model S P85 som i samma land börjar strax under 650 000 kronor.

FourSixteen undrar du, hur kom Saleen fram till den modellbeteckningen? Effekten. I amerikanska horsepower har bilen 416 hästkrafter.