Saleen S1 presenterad i Los Angeles – 450 hk ur fyra cylindrar

Amerikanska Saleen Automotive är ”still alive and kicking” och har presenterar nu sin nya kärra S1, som till skillnad från många andra supersportbilar endast har fyra pumpande kolvar under huven.

Steve Saleen och hans företag gör då och då helt egna bilar, de sysslar alltså inte enbart med trimning och ombyggnad av befintliga modeller som exempelvis Mustang, Challenger och Model S. På bilsalongen i Los Angeles visar Saleen upp nya modellen S1, en enkel supersportbil av klassiskt snitt.

Denna sportcoupé består av en kolfiberkaross som vilar på ett aluminiumchassi. Någonstans mittemellan dessa båda element är S1:ans hjärta placerat. Till skillnad från många andra supersportbilar är det inte en V8 eller V12 som är kraftkällan, inte ens sex cylindrar har den. I stället har Saleen valt en 2,5 liter stor turbofyra som ger 450 hästkrafter och 475 newtonmeter.

I och med att S1 väger hyfsat låga 1 200 kilo sätter de 450 hästkrafterna bra fräs på kärran. 0-97 km/h (0-60 mph) sägs gå på 3,5 sekunder, kvartsmilen går på låga elvor och toppfarten är 290 km/h.

Drygt 800 000 kronor kostar Saleen S1 som ska rulla ut till kunderna med start sommaren 2018. Redan nu tar Steve Saleen och hans gäng emot handpenningar på drygt 8 000 kronor från spekulanter.

Modellen ska byggas av Saleen i Kalifornien, inte av Ford som det ryktades om tidigare. I ett senare skede ska den byggas i Kina av Saleens partners i landet.