Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Säljstopp för bensindrivna Audi-modeller i Europa

Audi har tvingats införa ett tillfälligt säljstopp för volymmodellerna A4 och A5 i hela EU. Det gäller alla bensindrivna versioner. Ändringar gör att bilarna drar mer bränsle i NEDC-cykeln.

Audi har stoppat försäljningen av alla bensindrivna A4- och A5-modeller i Europa, inklusive prestandaversionerna S4 och S5. Detta efter att biltillverkaren infört ändringar som gör att förbrukningen i NEDC-körcykeln är högre än vad som är angivet. Det skriver Motoring.

I A4- och A5-modellerna med 2,0 TFSI-motor har Audi infört ett så kallat mildhybridsystem för att sänka bilarnas faktiska förbrukning, där en liten elmotor/generator ersätter startmotorn och fungerar som en hjälpmotor. Enligt Audi sänker det förbrukningen ute på vägen, men i NEDC-körcykeln ökar tekniken förbrukningen med 0,2-0,3 l/100 km.

I S4 och S5 handlar ändringarna om en mjukvaruuppdatering som ska ge en jämnare kraftfördelning i körlägena Comfort och Auto och samtidigt få ett sportigare uppträdande i Dynamic-läget, något som även det ökar förbrukningen en aning.

Det här innebär att myndigheterna måste godkänna den nya siffrorna innan bilarna kan säljas i EU, och det kan ta mellan sex och åtta veckor, meddelar Audi. Under tiden stoppas nu försäljningen i alla Europeiska länder utom Schweiz.