Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sällsynt Ferrari Thomassima II till salu

Endast tre exemplar byggdes. Ett är borta för alltid, ett annat står hos Ferrari i deras museum. Det tredje exemplar, som är det andra, är nu till salu på nätet.

Vi brukar flagga för när det kommer upp sällsynta bilar till försäljning, och denna gång rör det sig om en verkligt sällsynt bil. På eBay ligger nämligen en Ferrari Thomassima II ute på annons till ett acceptpris på nio miljoner dollar. Det motsvarar 74 miljoner kronor.

Vad är det då som gör denna Ferrari så sällsynt? Thomassima II är nämligen en modell byggd av självutbildade Ferrari-karossbyggaren Tom Meade, bara det gör bilen ovanlig. Att den bara byggdes i tre exemplar gör den än mer sällsynt. Första exemplaret byggdes 1962, det andra 1967 och det tredje 1969. Bilen som nu är till salu är det andra exemplaret från 1967. Och riktigt sällsynt är modellen av följande anledning; första exemplaret förstördes när Arnofloden översvämmade Florens på 1960-talet, något som vara nära att göra Tom Meade bankrutt, och tredje exemplaret står hos Ferrari på deras museum.

Thomassima II har en kaross som påminner starkt om Ferraris P-tävlingsbilar, framför allt modellen 330 P4 (luftslitsarna bakom bakhjulen är karaktäristiska för modellen). Hjärtat sitter placerat strax framför bakaxeln, V12:an från en 250 GTO.

Hela bilen har noggrant restaurerats under de senaste sju åren. Allt med hänsyn till hur originalbilen såg ut från början. Och nu är den alltså till salu på eBay

.I filmen nedan får du se en av Tom Meades andra bilar, nämligen Thomassima I, den som byggdes 1962.

https://youtu.be/jazEBNIV7K8

Gilla på Facebook för fler videoklipp!