Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bilweb Auctions

Sällsynt fin Volvo Amazon till salu

En nationalklenod i rött, mycket bättre kan det inte bli om man är ute efter något svenskt från en svunnen tid. En Volvo Amazon från 1967 i mer eller mindre perfekt skick är nu till salu.

Sent i höstas hade Bilweb Auctions tre unika Saab-bilar till salu som till slut inbringade totalt 700 000 kronor. Nu kan Bilweb Auctions än en gång erbjuda spekulanter något gammalt och svenskt i finfint skick. Denna gång handlar det om en Volvo Amazon från 1967, närmare bestämt modellversionen 123 GT, ett modellnamn (av flera; 121 och 122S var andra) som Amazon mer var känd som i utlandet.

Foto: Bilweb Auctions

Bilen renoverades till toppskick under 1990-talet innan den köptes av en Amazon-entusiast som vårdade den ömt. Den kördes endast under sommarmånaderna och då bara till utställningar, och inte vilka utställningar som helst. Den har visats upp på Volvo Museum i Göteborg, på i Volvos monter på klassikerutställningen i Birmingham samt på bilsalongen i Shanghai 2011 där den visades upp för den kinesiska publiken och Geely, den symboliserade då det svenska arvet.

Amazonen bytte ägare 2016 och genomgick då renovering av bland annat växellåda och hjulupphängningar. I dag sägs den vara i fantastiskt skick med endast några smärre skråmor. 589,4 mil har den rullat enligt mätaren, i bilregistret är den dock registrerad för 2 069,6 mil.

Foto: Bilweb Auctions

Under huven sitter B18B-motorn som introducerades med Amazon 123 GT just 1967, samma år som bilen är från. Motorn var en förbättrad variant av slitvargen B18 som hade introducerats i P1800 sju år tidigare. Dubbla förgasare i stället för enkel var en av förändringarna. Fler hästkrafter var en annan förändring. 96 hästkrafter har originalmotorn men i denna renoverade pärla handlar det om 115 hästkrafter. B18-motorn försvann 1968 till förmån för den uppborrade varianten som fick namnet B20, ännu en klassisk Volvo-motor.

Foto: Bilweb Auctions

Auktionsfirman värderar denna fina Amazon till mellan 350 000 och 400 000 kronor. Just nu är högsta budet 275 000 kronor, reservationspriset har inte uppnåtts. Vill du lägga ett bud, eller bara se fler bilder på den svenska klenoden, klickar du här.

Nyfiken på mer om modellen? Läs då historien om Volvo Amazon.