Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080207-aston-mercedes
080207-aston-mercedes
080207-aston-mercedes
080207-aston-mercedes

Samarbete möjligt mellan Aston Martin och Mercedes

Aston Martins nya Kuwaitiska ägare Investment Dar har planer på att utvidga det brittiska märket. Fler modeller ska byggas, och om det behövs kan Mercedes hjälpa till med bland annat motorer.

Aston Martins nya majoritets ägare, Kuwaitbaserade Investment Dar har stora planer för de klassiska brittiska bilarna. Tanken är att Aston Martin inte bara ska vara ett varumärke för bilar. Med draghjälp av auran kring James Bond ska man börja sälja allt från kläder till fastigheter. Investment Dar vill också anordna olika event och tävlingsdagar för företag i Aston Martins namn. Investment Dars talesman Adham Charanoglu säger att inkomsterna från sidoprodukter ska öka från 2006 års 100 miljoner dollar till drygt 300 miljoner 2009.

Investment Dar vill även utveckla Aston Martin på bilsidan. I år hoppas man kunna producera 8 000 bilar, mot förra årets 7 000. Därmed börjar gränsen närmas för vad Aston Martins fabrik i Gaydon i Storbritannien klarar av. I Gaydon ligger maxkapaciteten på 9 000 bilar. Om det krävs fler bilar måste tillverkningen av dessa ske på annan ort. Och det är där Mercedes kan komma in i bilden. Investment Dar hoppas att Mercedes kan hjälpa till vid utveckling och produktion av motorer men även nya modeller. Den traditionsbundne behöver dock inte oroa sig. Investment Dar försäkrar samtidigt att man inte kommer att flytta något av den befintliga biltillverkningen från de brittiska öarna. Tillverkning som kan komma att ske på annan ort är endast den som britterna själva inte hinner med.

Den ökade produktionen avser man att rikta främst mot marknaderna i Mellanöstern, Kina och Ryssland där man hoppas kunna sälja fler bilar. I Ryssland finns redan en återförsäljare och ytterligare en kommer i år. I Kina öppnade nyligen den första Aston Martin-återförsäljaren sina portar.