071203-renault-koleos

Samsung QM5 blir Renault Koleos

Renault har redan visat sin kompakta suv Koleos som konceptbil på Parissalongen 2006. Det vi inte visste då är att bilen till stora delar kommer att vara en Samsung QM5.

Renault Koleos blir första suven från franska Renault och den kommer inte riktigt att se ut som den konceptbil som visades i Paris förra året (se länk nedan). I stället kommer den att mer eller mindre vara identisk med Samsung QM5 som du kan se på bilderna här. Renault är majoritetsägare i Renault Samsung Motors, där övriga ägare är just Samsung och några koreanska storbanker.

Grillen kommer att se annorlunda ut på Renaults version och emblemet kommer så klart att bytas ut. I övrigt kommer bilarna att dela form och proportioner. Konfigurationen med fem säten, markfrigången och den smidiga konstruktionen av bakluckan behålls. Sistnämnda är horisontellt delad så att man kan öppna övre delen på konventionellt vis och öppna undre delen nedåt för låg lasthöjd. Interiört kommer Samsungs instrumentbräda att hänga med till Koleos. Växelspaken kommer dock att få en annan placering. Konventionell spak för handbromsen saknas då den manövreras på elektronisk väg. Hastighetsbromsning vid utförskörning (Hill Descent Control) och manuell reglering av två/fyrhjulsdriften är andra tekniska lösningar som Koleos får. Som tillval kan man välja mellan bland annat integrerad satellitnavigering, nyckellöst låssystem och panoramaglastak.

Samsung har en 2,5-liters bensinmotor i sin version. Om denna kommer till Europa är osäkert. Däremot sägs det att Koleos få en snål tvåliters diesel vilken antagligen kommer att bli storsäljaren.

Produktionsversionen av Renault Koleos ska visas på bilsalongen i Genève i mars nästa år. Någon gång mot hösten 2008 kommer bilen att lanseras på bred front i Europa. Några prisuppgifter finns ännu inte, men siffror som figurerar på nätet säger att den kommer att kosta från motsvarande 256 000 kronor i Storbritannien.