Samsung ska börja testa självkörande bilar

Koreanska teknikföretaget Samsung har fått klartecken till att påbörja tester med självkörande bilar i hemlandet Sydkorea.

På mobiltelefonmarknaden finns två giganter; Apple och Samsung. I framtiden kanske dessa båda även tampas mot varandra som giganter på världens bilscen. Det handlar dock inte om att de båda ska börja tillverka bilar (men säkra kan vi inte vara), även om sistnämnda redan har lanserat en handfull modeller varav en är bekant för oss som Renault Koleos (hette QM5 som Samsung-modell). Bilarna tillverkades av Renault Samsung Motors.

Samsung, som har minst ett finger med i mycket som rör teknik – även i bilar, ska i stället för biltillverkning fokusera på tekniken i bilar, det vill säga de autonoma (självkörande) bilarna. Apple är som bekant redan inne i svängen och nu har Samsung tagit första steget genom att få de nödvändiga godkännanden från sydkoreanska myndigheter som behövs för att testa självkörande teknik i landet.

Att Samsung nu hoppar in i bilvärlden sägs bero på att företaget anser att mobilmarknaden är på väg att mättas och för att fortsätta sin expansion behöver de kliva in i nya områden.

Tekniken de ska börja testa kommer att ta plats i en bilmodell från en befintlig sydkoreansk biltillverkare, förmodligen en bil från någon av de tre största tillverkarna Hyundai, Kia eller SsangYong.

På bilden ovan ses konceptbilen Samsung eMX Concept från 2009.