Foto: unknown

Sänkt försäkringspremie på säkra och snåla bilar

För att få fler att välja miljövänliga och trafiksäkra bilar så sänker försäkringsbolaget Folksam premien på ett 40-tal bilmodeller.

När svensken köper bil tänker vi allra mest på hur mycket det kommer kosta att använda bilen, både i inköp och i drift. För att få fram de siffrorna har Folksam frågat runt bland 1 156 svenska hushåll med bil. Anledningen är att man helst av allt vill se att andra faktorer ska väga in, främst säkerhet och miljö. Men i undersökningen som gjordes den 17-18 maj så kommer miljötänk först på en sjätteplats. Alternativet "Krock- och trafiksäker" hamnade på en tredjeplats när de tillfrågade fick lista sina krav på ny bil.

– Bilar som uppfyller Folksams miljö- och säkerhetskrav leder till färre personskador och har lägre utsläpp samtidigt som bilägaren får en billigare bil på sikt. Lindrigare olyckor och hållbara bilar är naturligtvis en bra affär också för ett försäkringsbolag. Det är en win-winsituation för alla parter, säger Maria Krafft, trafikforskare hos Folksam i ett pressmeddelande.

Bland bilhandlarna står ett 40-tal modeller som Folksam kan tänka sig att sänka premien på. Som exempel pekar man åt Volvos Drive-modeller, men mer specifikt handlar det om att bilen ska ha minst fem stjärnor i Euro NCAP eller vara 30 procent säkrare än medelbilen. Utöver det ska antisladd vara standard och vid en påkörning bakifrån ska bilen ha fått 3 poäng i Euro NCAP. 

Vad gäller miljökraven så får den subventionerade bilen inte skräpa ner mer koldioxid än 130 gram per kilometer, vilket är precis vad EU kräver för bilar år 2015. Om det går att tanka både bensin och etanol i bilen så får den dra 15 procent mer soppa än bensinbilar. Om gasdrivna bilar klarar säkerhetskraven så får de sänkt premie på studs. 

I bildspelet nedan följer listan av bilar som kan få sänkt försäkringspremie.