Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Regeringen presenterade förslag om sänkt skatt på bensin och diesel.Regeringen presenterade förslag om sänkt skatt på bensin och diesel.Regeringen presenterade förslag om sänkt skatt på bensin och diesel.
1 AV 2
Regeringen vill sänka skatten på bensin och diesel
2 AV 2
Regeringen presenterade förslag om sänkt skatt på bensin och diesel.
Foto: Claudio Bresciani / TT Nyhetsbyrån / Mattias Rabe / Expressen Lifestyle

Sänkt skatt på bensin och diesel 2024

Regeringen vill underlätta för svenska hushåll och företag och lindra effekterna av rådande inflation genom att bland annat nästa år sänka skatten på bensin och diesel med totalt nästan sex miljarder kronor.

I ett pressmeddelande under torsdagen skriver regeringen följande:
”För att stötta de som drabbas av ökade priser och mildra inflationens konsekvenser kommer regeringen att föreslå att skatten på bensin och diesel sänks med 5,64 miljarder kronor 2024”.
I samband med en pressträff tidigare under dagen lät energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och Oscar Sjöstedt, Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson, meddela att det rör sig om en skattesänkning om 1,64 kronor per liter bensin samt en motsvarande sänkning för diesel om 0,43 per liter.

Indexering av bensinskatten som genomförs varje år, det vill säga den uppräkning som baseras på bland annat föregående års KPI- och BNP-utveckling, pausas och utöver det sänks skatten med 0,75 kronor per liter.
Under 2025 sänks bensinskatten återigen, även här rör det sig om 0,75 kronor per liter.

Vad gäller dieselskattens indexering är den tänkt att begränsas för vad som är förenligt med vad EU-regler tillåter.

Exakt vad regeringens föreslagna skattesänkningar gör på konsumentpriset, det vill säga vad bilisterna får betala för bensin och diesel vid pumpen, återstår att se.

Prisförändringar under året 

Under året har priserna på bensin och diesel stigit kraftigt. Riktpriset för 95-oktanig bensin, vid bemannade drivmedelsstationer, var den 1 januari i år 19,35 kronor per liter. Som lägst har bensinpriset i år legat på 18,89 kronor. I dag kostar en liter bensin 21,19 kronor.

Dieselpriset har böljat än mer. Vid årets första dag kostade en liter diesel 23,61 kronor medan priset i dag är 25,36 kronor. Lägsta dieselpriset i år var 20,51 kronor per liter.

TEST: Volvo mot Sydkorea