Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Transportstyrelsen

Sänkt straffavgift vid försenad trängselskatt

Det räcker att du betalar in trängselskatten en dag för sent för att det ska komma en inbetalningslapp på 500 kronor som förseningsavgift. Nu föreslås det att denna straffavgift sänks till mer humana 100 kronor.

Många av oss har fått smaka på trängselskattens hutlösa straffavgift vid för sen inbetalning. Denna artikels författare har lyckats med konststycket en gång. En dag för sen inbetalning för två bilar gav 1000 kronor i straffavgift på ett ursprungligt belopp som var några futtiga tior.

 Det finns ett stort antal bloggartiklar och insändare på Internet kring denna förseningsavgift som alltså uppgår till 500 kronor per fordon. Många har under lång tid blivit upprörda av statliga Transportstyrelsens system och ifrågasatt om man verkligen får hantera förseningar på detta vis. Nu verkar alla drabbade ha blivit bönhörda för en utredning föreslår sänkta förseningsavgifter. Dessutom välkomnar infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd förslaget.

 – Det som framför allt enskilda människor blir irriterade över är att straffavgiften på 500 kronor i dag inte står i rimlig proportion till det de missat att betala in. Det är något jag välkomnar att utredaren föreslagit ändring på, säger till Sveriges Radio Ekot.

 Utredningen föreslår alltså en sänkning av förseningsavgiften till 100 kronor. Men betalar man inte trots påminnelse är det tänkt att en tilläggsavgift på 500 kronor tillkommer.

 Därutöver innehåller utredningen förslag om att trängselskatten ska betalas kvartalsvis i stället för, som i dag, månadsvis. Sist men inte minst föreslås att i framtiden ska även utlandsregistrerade bilar omfattas av trängselskatten.

 – Det kommer innebära att vi får lika förutsättningar för alla, oavsett varifrån man kommer. Det är bra av konkurrensskäl och innebär att trängselskatten tas ut för det som den är till för, oavsett vem som kör, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

 Förslagsförändringarna väntas träda i kraft årsskiftet 2013/2014.