080618-felpark-anmäl

Sätt dit felparkerarna själv

Snart kan det bli möjligt för privatpersoner att själva anmäla felparkerade bilar. Om socialdemokraterna får som de vill ska det bli möjligt att ringa ett speciellt telefonnummer och lämna uppgifter om felparkerade bilar.

Den i dagarna så hett omdiskuterade FRA-lagen har av dess belackare kritiserats för att förvandla Sverige till ett övervakningssamhälle. Nu får frihetsivrarna ännu ett förslag att strida emot. Socialdemokraterna i Stockholms Stadshus vill nämligen att allmänheten ska börja ge tips om var det finns felparkerade bilar i huvudstaden.

En ny rapport från Stadsrevisionen visar att stockholmarnas parkeringsmoral blir allt sämre. Efter att en undersökning genomförts i oktober förra året kunde man konstatera att stockholmarna är häpnadsväckande dåliga på att parkera sina bilar. Endast 55,5 procent av alla bilar parkerades regelrätt i innerstan, vilket är en försämring med drygt nio procentenheter på bara ett år.

För att få bukt med det växande problemet med felparkerade bilar föreslår nu socialdemokraterna att det ska tas betydligt hårdare tag mot parkeringssyndarna, speciellt mot dem som ställer sina bilar så att de utgör trafikfaror, rapporterar Metro. Socialdemokraterna vill framför allt komma åt de bilar som står hindrar sikten vid övergångsställen – speciellt intill daghem och skolor – och dubbelparkeringar som hindrar framkomligheten för stadens bussar.

– Jag tycker faktiskt att man kan göra extra räder och vara hårdare med att lappa där, säger oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (s) till Metro.

Socialdemokraterna föreslår därför att ett nytt telefonnummer införs, dit allmänheten kan ringa och anmäla bilar som står trafikfarligt parkerade.

Läs mer