Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
091001-saturn-avvecklas
091001-saturn-avvecklas
091001-saturn-avvecklas
091001-saturn-avvecklas Foto: Saturn / Wieck / © 2008 General Motors

Saturn går i graven efter att Penske dragit sig ur

Först föll Pontiac, nu faller även Saturn. GM har haft svårt att göra sig av med sina sorgebarn och länge såg det ut som Saturn skulle klara sig med en ny ägare. Nu faller dock hela affären och GM har beslutat att avveckla Saturn.

 I somras meddelade krisdrabbade General Motors att de hade hittat en köpare åt sitt dotterbolag Saturn, bilmärket som skapades i mitten av 1980-talet för att konkurrera med de billiga japanska bilarna. Endast några dagar efter att GM gick in i en rekonstruktionsfas skrevs avtal med Penske Automotive Group om ett övertagande av Saturn. Därmed skulle 350 återförsäljare och 13 000 jobb räddas. Nu har dock Penske dragit sig ur affären och GM låter meddela att märket ska avvecklas. Återförsäljarna får ett år på sig att lägga ned sina verksamheter.

Enligt GM:s vd Fritz Henderson beror Penskes avhopp inte på dispyter med GM eller något liknande. Penske drar sig ur affären eftersom de inte har lyckats hitta någon samarbetspartner som kan bygga framtida bilar. I avtalet förband sig GM att tillverka tre nya Saturn-modeller under en övergångsperiod, därefter skulle Penske och Saturn klara sig själva. Penske hade då ett avtal med en Renault som skulle bistå med utveckling och produktion av kommande modeller, Renault har nu dragit sig ur affären.

Fritz Henderson säger i ett uttalande att det är mycket tråkigt att affären går i stöpet efter det hårda arbete som har lagts ned. Han är också noga med att påpeka att Saturn-ägare även i fortsättningen ska kunna vända sig till GM:s verkstäder för reservdelar och reparationer.

Penske Automotive är en mycket stor spelare i USA där de bland annat står som ägare för ett stort antal bilfirmor. I företaget ingår dessutom ett IndyCar-team. Under fjolåret såldes totalt 171 872 bilar av återförsäljare som går under Penskes flagg. Penske Automtive är för övrigt ansvariga för USA-försäljningen av Smart Fortwo. Ledare och förgrundsgestalt för hela verksamheten är den 72-årige grundaren Roger Penske som var mycket framgångsrik på 1950- och 1960-talets racerbanor. Penske avslutade sin tävlingskarriär för att ge sin in i bilhandlarbranschen men har alltid behållit sitt engagemang för motorsporten

Läs mer