Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
080122-kvinnor-saudi-bil
080122-kvinnor-saudi-bil
080122-kvinnor-saudi-bil
080122-kvinnor-saudi-bil

Saudiarabiens vägar öppnas för kvinnor

Nu får kvinnor köra bil i Saudiarabien. Som sista land i världen avskaffar Saudiarabien den lag som förbjuder kvinnor att köra bil. Det kan dock dröja innan kvinnor kan ses bakom ratten i Saudiarabien.

För att lugna en allt hätskare debatt ger landets ledare med sig och avskaffar förbudet mot kvinnliga bilförare. Det ålderdomliga förbudet härstammar från den saudiarabiska statens bildande 1932. Det annars teknologiskt välutvecklade Saudiarabien är det enda land i världen där kvinnor fram tills nu inte har haft rätt att köra bil. Det saudiska kungariket präglas starkt av en konservativ inriktning inom islam, wahhabismen som förordar könssegregering. Dessa konservativa har nu fått stå tillbaka för de saudiska kvinnornas protester. En lobbygrupp startad av kvinnor har lämnat över 1 100 namnunderskrifter till kung Abdullah. Lobbygruppen hävdar att det inte längre finns några religiösa skäl till att kvinnor inte ska få köra bil.

Protesterna hade uppenbarligen önskad effekt. Med hjälp av påtryckningar från FN lyckades de saudiska kvinnorna förra veckan att övertala de styrande. Om man får tro en saudisk regeringsanställd kommer det dock att dröja innan kvinnor i praktiken kommer att kunna köra bil. För det första blir beslutet inte officiellt förrän sent i år. För det andra kan det ta flera år för kvinnorna att ta sig förbi de byråkratiska hinder som körkort, försäkring och köp av bil kan innebära.