Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: OKQ8

SD vill sänka priset på bensin och diesel

Bensin och diesel kostar i Sverige i dag mer än någonsin. Priserna är för höga anser Sverigedemokraterna som i sitt valmanifest förespråkar sänkta drivmedelskostnader.

I dag kostar en liter bensin 16,46 kronor och en liter diesel 16,26 kronor. Priserna har med andra ord stigit med ytterligare 15 öre per liter sedan vi för bara några dagar sedan skrev om rekordhöga priser.

En anledning till de höga priserna är den kraftiga drivmedelsbeskattning som dessutom automatiskt höjs den 1 januari varje år genom en så kallad indexuppräkning.

Nu går Sverigedemokraterna (SD) till val på sänkt pris på bensin och diesel. Förslaget, som är en del av partiets valmanifest, presenterades under en presskonferens tidigare i dag av partiledare Jimmie Åkesson.

SD vill sänka priset på både bensin och diesel med 70 öre per liter samt stoppa framtida skattehöjningar och förändringar av bränsleblandningar.

LÄS MER: Bensin och diesel dyrare än någonsin

– Svenska bilister och framför allt de på landsbygden har under de senaste mandatperioderna fått känna av kraftigt ökade kostnader till följd av höjda drivmedelspriser. Priset vid pump ska sänkas genom att förändra reglerna för reduktionsplikten i kombination med justering av skattesatserna på bensin och diesel, säger en källa inifrån partiet till Aftonbladet och fortsätter:

– De sju partiernas beslut att tvinga in mestadels fulbiodrivmedel i bränslet höjer priset vid pump och minskar skatteintäkterna. Vi justerar ned nivån vad gäller biodrivmedel vilket öppnar upp för lägre priser och fokus på bra inhemska biodrivmedel.

SD har fått hård kritik från framför allt övriga riksdagspartier som anser att partiet inte tar klimatfrågan på allvar, kritik som tilltagit i styrka efter sommarens torka och många skogsbränder.

Dagens besked om sänkt pris på drivmedel lär inte minska den kritiken.

LÄS MER: Så mycket kostade bensinen 1950-2018 i dagens penningvärde