Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Se Bugatti Chiron nå 490,5 km/h – nytt världsrekord

Bugatti skulle inte sikta på nya hastighetsrekord, hette det. Men de kunde tydligen inte stå för sitt ord, för nu har de nått över 300 mph med en modifierad Chiron.

Bugatti Chiron gör vanligtvis 420 km/h, om du som köpare inte väljer att ta bort toppfartsspärren, för då gör bilen 458 km/h. Bilen är dock betydligt snabbare än så, efter några ”små” justeringar.

Bugatti har precis släppt en film och information om att Chiron har nått upp i över 300 mph, närmare bestämt 304,77 mph vilket översatt till måttenheter enligt SI-standard blir 490,48 km/h. Fartrekordet slog de, som så många gånger förr, på Volkswagens enorma testbana Ehra-Lessien i Tyskland. Hastighetsnoteringen kontrollerades och godkändes av tyska TÜV.

Det är dock ingen standard Chiron eller Chiron Sport som nådde de dryga 490 kilometerna i timmen. Bilen är specialanpassad för ändamålet, anpassning som gjordes tillsammans med italienska Dallara och Michelin.

Som du ser på bilderna ser bilen inte ut som vilken Chiron som helst. Bakvingen med inbyggd luftbroms är bortplockad, och bakänden är av longtail-typ med en förlängning på 25 centimeter.

Avgassystemet är ombyggt och den adaptiva fjädringen laserkontrollerad. Utöver de aerodynamiska justeringarna har även viss viktminskning legat i fokus. Det är dock oklart vad som har gjorts på detta område. Passagerarstolen är borta och på dess plats fanns under körningen i stället datorutrustning. Kupéutrymmet upptas även av en störtbur.

Inte riktigt en standardbil. Notera den förlängda baken och de annorlunda ändrören.

Motorn är som vanligt W16-motorn på 8,0 liter mer fyra turboaggregat, men effekten är 1 600 hästkrafter (samma som i specialbygget Centodieci

), det vill säga 100 fler än i Chiron och Chiron Sport.Bugatti är alltså, trots allt snack om att inte slå nya hastighetsrekord, först av supersportbilstillverkarna att nå över 300 mph. Men ännu är ingen över 500 km/h. Vem blir först dit – Koenigsegg?

https://youtu.be/NkiyAZ63RT8