Se hur en vanlig bil förintas vid krock i 190 km/h

Vi har sett detta förut, men det är så spektakulärt och skrämmande att det är värt att visa igen: hur en bil näst intill förintas vid kollision mot en vägg i över 190 km/h.

https://youtu.be/R7dG9UlzeFM

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Krocktestinstitutet Euro NCAP krocktestar bilar i flera olika vinklar, men aldrig i högre hastighet än 64 km/h. Men vad händer om man krockar i motorvägsfart eller kanske i topphastigheten? Ingen visste riktigt utgången tills för fyra år sedan då teveprogrammet Fifth Gear tog saken i egna händer och krocktestade en då ganska vanlig bil, en Ford Focus generation ett med fyra stjärnor i Euro NCAP 1999, mot en barriärvägg i drygt 192 km/h.

Kraften som uppstår vid själva smällen uppgår till ofantliga 400 G, en kraft som människokroppen inte är i närheten av att klara av oavsett om bilen demoleras eller inte.

Vi visade er klippet här på teknikensvarld.se för fyra år sedan då det var färskt, men väljer att visa det igen, dels för att Fifth Gear återigen lyft upp det och dels för att det är oerhört spektakulärt och skrämmande att se.