Se illegal Mini skrotas av myndigheterna

Amerikanska och brittiska myndigheter slår hårt mot illegal bilimport. Det senaste året har omkring 100 bilar beslagtagits för att sedan gå till skrotning. Här ser vi en ”fin” Mini Cooper slaktas.

https://youtu.be/vHaa8XMRv8I

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Operation Atlantic är en operation som sjösatts av amerikanska och brittiska myndigheter för att få stopp på illegal bilimport mellan länderna. Man har siktat in sig på Austin/Rover/Morris Mini och Land Rover Defender som skickas med båt från de brittiska öarna.

I filmen ovan får vi se en till synes fin Mini Cooper skrotas. Filmen är släppt av amerikanska myndigheter (bland annat tullen och NHTSA) för att påvisa att deras arbete mot kriminaliteten bär frukt.

Minin i filmen är enligt de officiella bil- och importdokumenten av årsmodell 1988. Men myndigheterna har vid kontroll av bilens VIN-kod kommit fram till att den ska vara högerstyrd, inte vänsterstyrd som den som har importerats. Dessutom stämmer inte motorn överens med bilen. Myndigheterna har lyckats luska reda på att bilen förmodligen är av årsmodell 2000.

– Utländska säljare lurar amerikanska konsumenter som tror att de köper en klassisk bil, när de i själva verket köper en potentiellt farlig bil, säger Nancy Lewis som är biträdande administratör vid U.S. Department of Transportation.

De som importerar bilarna vill komma undan från de amerikanska krav som finns på moderna bilar. Bilar som är äldre än 25 år lyder inte under samma hårda krav (EPA och DOT). Därför tar de illegalt in hopskruvade bilar som försöker ge sken av att vara genuina klassiker med mer än 25 år på nacken. De amerikanska myndigheterna har som strategi att förstöra alla bilar som via bilens VIN-kod inte kan härledas till biltillverkarens ursprungsidentifikation, oavsett hur fina bilarna må se ut.

Ytterligare omkring 100 bilar står på tur att demoleras likt Minin i filmen ovan. Alla bilarna konfiskerade det senaste året.