Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Se världens häftigaste och största biltvätt

Biltvättar finns i alla möjliga former och utföranden. En som sticker ut lite extra är Mr. Wash i Stuttgart. Två plan och med en kapacitet som får de svenska biltvättarna att blekna.

https://youtu.be/HwMSyFDFJQI

Gilla på Facebook för fler videoklipp!

Tror du att en av världens största biltvättar ligger i billandet USA? Tänk om. Den finns betydligare närmare oss än så, nämligen i Tyskland.

Mr. Wash är en biltvättkedja (är även drivmedelsstation och lite annat) med täckning över större delen av Tyskland. Deras anläggning i Stuttgart är den som är mest imponerande. Inte bara för att den kostade nästan 300 miljoner kronor att uppföra, utan också för att den är i två plan samt har en kapacitet som får svenska anläggningar att kännas små. Till och med amerikanska bleknar i en jämförelse.

Upp till 400 bilar i timmen tvättas hos Mr. Wash i Stuttgart. Årligen tvättas över en halv miljon bilar. Att årssiffran inte är högre med tanke på kapaciteten per timme beror på öppettiderna. Söndagar har Mr. Wash stängt, samt även kvällar, nätter och tidiga morgnar.

En halv miljon årligen är ändå mer än dubbelt så många bilar än vad de största anläggningarna i USA mäktar med.

Inte nog med att bilen tvättas rakt upp och ner. Beroende på program ingår så mycket mer än bara en exteriör tvätt. Bland annat utförs vissa moment av människor, inte bara maskiner.

Dyrt? Klart det måste vara dyrt att tvätta sin bil där, eller? Nej, faktiskt inte. Priserna börjar på sex euro, motsvarande 55 kronor. Men tyskarna är inte helt nöjda. För 2-3 år sedan kostade det fyra euro att tvätta hos Mr. Wash. De har alltså chockhöjt med 50 procent. Tyska bilägarna skulle bara veta vad det kostar att tvätta i Sverige. Enklaste tvätten hos Statoil, bronstvätt som de kallar den, kostar inte mindre än 139 kronor.

Se Wall Street Journals program om Mr. Wash i Stuttgart ovan. Notera att personen som jobbade med videografiken inte riktigt vet vad Stuttgart, Porsches och Mercedes hemstad, är. Han eller hon har nämligen skrivit ”Stuggart” i filmen.