Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Seat Alhambra facelift gör entré – bilder och fakta

Nu gör spanska Alhambra sitt tyska syskon Sharan sällskap när Seat presenterar uppdaterade modellversionen årgång 2016. Snålare drivlinor och ny teknik på insidan tillhör nyheterna.

Förr var biltillverkarna ärliga och kallade en uppdaterad modell för just en uppdaterad modell. Ibland tog man till det engelska uttrycket facelift för att beskriva justeringarna. På senare år har det blivit allt vanligare att kalla en uppdaterad modell för ny och nu går Seat ytterligare ett steg och kallar uppdaterade Alhambra för en ny generation.

Men någon ny generation av Seat Alhambra rör det sig inte om, plattformen är densamma som tidigare och utseendet är även det identiskt med hur det såg ut när nuvarande generation kom 2010. Skillnaderna ligger i nytt innanmäte i strålkastarna, horisontella i stället för vertikala ribbor i grillen, nya fälgar och bakljus med nya LED-slingor.
Även interiört är det identiskt med tidigare, bortsett från några knappars placering runt infotainmentskärmen. Infotainmentsystemet är av senaste generation, det som Seat kallar Seat Easy Connect och som innehåller en tryckkänslig skärm med smidigare uppkopplingsfunktioner.

Andra nyheter för Seat Alhambra modellår 2016 är adaptivt chassi (DCC), döda vinkeln-varnare, multikollisionsbroms som automatiskt bromsar bilen för att undvika eventuell olycka, och massagestolar.

Största nyheterna hittas däremot under huven. Precis som på Sharan har motorerna uppdaterats för att möta de hårdare avgasreglerna Euro 6. Detta har gjort motorpaletten upp till 15 procent snålare. Snålast är TDI-dieseln med 150 hästkrafter som uppges dra 0,49 liter per mil vilket motsvarar 130 gram koldioxid per kilometer. EN TDI-maskin på 184 hästkrafter finns också, liksom två TSI-bensinare på antingen 150 eller 220 hästkrafter. Alla motorerna kan kombineras med DSG-dubbelkopplingslåda med frirulllningsfunktion. DSG är standard till största bensinmotorn.
Fyrhjulsdrift, 4Drive, finns till 150-hästarsdieseln.

Några priser är inte offentliggjorda ännu. Dagens Alhambra kostar från 255 900 kronor, då i Reference-utförande. När uppdaterade Alhambra blir beställningsbar i Sverige i maj blir det endast i utförandena Style och Style Advance som är högre utrustningsnivåer än Reference och därmed betingar ett högre pris.
Under sommaren kommer Alhambra 2016 till Seat-handlarna för beskådning och provkörning.